Salmonella+leidt+tot+longontsteking+bij+varkenshouderij+Amerika
Nieuws
© Varkens Archief

Salmonella leidt tot longontsteking bij varkenshouderij Amerika

Op een varkensbedrijf met plotselinge uitval door longontsteking werd een onverwachte oorzaak ontdekt. Onderzoek door de universiteit van Zuid-Dakota toonde aan dat het niet door een van de bekende luchtweginfecties werd veroorzaakt, maar een bepaald type salmonella.

Het bedrijf telde tweeduizend jonge vleesvarkens (rond de 20 kilo) van zeven tot acht weken oud, meldt het artikel in National Hog Farmer. Dagelijks vielen twee tot zeven biggen uit, terwijl er bij de andere dieren geen zichtbare verschijnselen waren. De gestorven biggen overleden aan acute ademhalingsproblemen.

Op het laboratorium van de universiteit van Zuid-Dakota is gezocht naar de mogelijke oorzaak. Vanwege de longontsteking werd in eerste instantie gedacht aan een van de luchtwegziekten. PRRS, griep, circo of Mycoplasma werden echter niet aangetoond.

PCR-test

Omdat de longen van de biggen duidelijke verschijnselen vertoonden van een heftige ontstekingsreactie (sepsis) werd verder gezocht naar salmonella. Die werd met een PCR-test vastgesteld. Het bleek te gaan om Salmonella enterica, enterica 4. Dat is een type dat verwant is aan Salmonella Typhimurium.

De onderzoekers gaan er vanuit dat de ontsteking in de darmen is gestart ook al kunnen ze dat niet meer aantonen. De darmen waren niet meer geschikt voor nader onderzoek. Vanuit de darmen moeten de bacterie en de endotoxinen (gifstoffen) die de bacterie produceert in de bloedstroom terecht zijn gekomen. Dat heeft voor de heftige ontstekingsreactie gezorgd die uiteindelijk tot de longontsteking leidde.

Vaccinatiestrategie

Salmonella levert voor de varkens zelf doorgaans geen problemen op, maar in dit geval wel. Zeker als de varkens al last hebben van andere ziekteverwekkers is het risico daarop groter. Een goede hygiëne en biosecurity is en blijft volgens de onderzoekers daarom van belang om salmonella en andere ziekteverwekkers onder controle te houden. Net als de juiste vaccinatiestrategie.

Daarnaast is het bij de uitbraak van een ziekte altijd van belang om te zorgen voor een goede diagnostiek, vinden de onderzoekers. Bij longproblemen wordt vaak niet voldoende longweefsel aangeboden voor onderzoek of is het weefsel niet vers genoeg. Ook worden darmen of andere organen niet meegestuurd. Dan is een salmonella meestal al niet meer aan te tonen, terwijl die dus wel een rol kan spelen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer