Teamwork+makes+the+dream+work
Blog
© Zoetis

Teamwork makes the dream work

Of je nou in een team van 2 of 20 personen werkt de basis van teamwork is er niet anders om. De basis van teamwork is goed samen kunnen werken. Belangrijk bij samenwerken is dat iedereen hetzelfde doel nastreeft en handelt in het totaal belang van het bedrijf, het varkensbedrijf in dit geval.

Ik word regelmatig uitgenodigd door dierenartsen of veehouders voor een gezamenlijk bedrijfsbezoek. Meestal omdat het bedrijf kampt met gezondheidsproblemen bij de varkens, ondanks dat er meestal verscheidene vaccinaties en vaak ook medicaties worden uitgevoerd. Ik zal er niet omheen draaien, vaak draait het erop uit dat we over biosecurity te spreken komen en over processen binnen het bedrijf die geoptimaliseerd dienen te worden.

In eerste instantie betekent dit vaak meer werk. Meer werk waar jij als veehouder en ook jouw, vaak zeer drukke, stalmedewerkers niet op zitten te wachten. Meestal krijg ik het de veehouder wel uitgelegd dat deze extra inspanningen uiteindelijk lichter werk opleveren als het lukt om de varkens gezonder te laten zijn. Maar hoe ga jij dit vervolgens aan je toch al drukke medewerkers uitleggen?

Het gaat erom dat iedere medewerker eigen intrinsieke motivatie ervaart om de situatie voor het hele bedrijf te verbeteren. En naast intrinsieke motivatie is begrip voor de situatie en ook voor de benodigde aanpassingen belangrijk. “Waarom moet ik dit nu op een andere manier doen dan ik het al die jaren al doe?”
Neem de medewerkers of eigenlijk beter, teamgenoten, mee in het denkproces. Neem ze mee in de besprekingen waarom sommige processen binnen het bedrijf misschien beter anders aangepakt dienen te worden. Zomaar iemand iets opleggen “gewoon omdat het moet” gaat geen begrip opwekken en de intrinsieke motivatie teniet doen.

Het kost vaak meer tijd om dingen goed uit te leggen. Stel je ook open voor opmerkingen en suggesties vanuit je teamgenoten. Stel je empathisch op voor hun situatie en verplaats je in een ander. Ook die kant van ‘begrip’ is belangrijk. Je zult versteld staan wat voor goede ideeën er dan vaak boven tafel komen.
Als je dit allemaal te moeilijk vindt, vraag dan je dierenarts of misschien iemand zoals mij om je ermee te helpen. Want onthoud goed: Together Everyone Achieves More, ook hier staan we samen sterker.

Anke Verhaegen
Varkensarts bij Zoetis

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer