Succesvolle+biggenopfok+op+onderzoekscentrum+De+Elsenpas
Partner De Heus

Succesvolle biggenopfok op onderzoekscentrum De Elsenpas

De biggen op het onderzoekscentrum van De Heus doen het erg goed. Je kunt ook eigenlijk niet anders verwachten. Toch is dat niet zo vanzelfsprekend als het lijkt.

De Elsenpas is, naast een onderzoekscentrum, ook een regulier varkensbedrijf met 230 zeugen en 900 vleesvarkens. Deels krijgen de biggen aangepast proefvoer en deels het gangbare Romelko Premium biggenvoer uit de gespecialiseerde biggenvoerfabriek in Andel.

Kengetallen:

Geboortegewicht: 1,5 kg
Gespeende biggen per zeug: 14
Speen-gewicht: 8 kg
Iitvalspercentagekraamstal (uitval na spenen): 6,7 procent (0,45 procent)
Voeropname per big in de lactatie: 700 gram
Groei per dag van spenen tot afleveren 25 kg: 512 gram

Dit zijn de succesfactoren

De manier van werken die bedrijfsleider Zias Lukasse op De Elsenpas in praktijk brengt, is gebaseerd op alle kennis en ervaring die De Heus in de loop der jaren heeft opgebouwd. Het wordt niet alleen met succes toegepast op De Elsenpas, maar ook bij de klanten van De Heus.

Onze Romelko Premium biggenvoeders zijn gewoon top

Zias Lukasse, bedrijfsleider

Vijf factoren springen er daarbij uit:

1. Gezondheid
2. Voer(management)
3. Water
4. Klimaat
5. Hygiëne

Voerschema drachtige zeugen

Leren eten, leren verteren, leren drinken en stimuleren van voeropname zijn de belangrijkste factoren in de biggenaanpak op de Elsenpas. Maar eigenlijk begint het nog daarvoor. 'De gelten komen van een SPF-fokbedrijf dat vrij is van onder meer Mycoplasma en PRRS. Dat levert biggen op met een hoge weerstand, laag medicijngebruik en dus minder uitval.

Een uitgekiend voerschema voor de drachtige zeugen, gebaseerd op de behoefte van het dier, is ook een factor die bepalend is voor het succes van de biggenopfok.' Bedrijfsleider Lukasse streeft naar een zo uniforme mogelijke toom met een gemiddeld geboortegewicht van 1,5 kg. 'Hoe zwaarder de big bij de geboorte is, hoe beter deze in de kraamstal presteert en ook later als vleesvarken.'$1Klik hier om de rest van het artikel te lezen

Over De Heus

  De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de...

Lees verder »