Nationale+BBQ%2Ddag
Blog
© Eigen Foto

Nationale BBQ-dag

Nederland bestaat voor het grootste deel uit veganisten, vegetariërs en flexitariërs. Een onwaarheid als een koe. Maar zet op tv een willekeurige talkshow aan en je gaat het bijna nog geloven ook.

Gisteravond zat er bij uitzondering iemand aan de talkshowtafel van Op 1 kleurrijk te vertellen dat ie eigenlijk wel erg geniet van z’n stukje vlees. Wat er vervolgens gebeurde is illustratief, de vleesliefhebber werd door de talkshowhost om z’n oren geslagen met z’n CO2-footprint en de noodzakelijke reductie van de veestapel. De vleesliefhebber kroop vervolgens terug in z’n schulp, nuanceerde z’n uitspraken en zei dat ie ook bezig is met minderen van vlees eten omdat er meer huizen gebouwd moeten worden.
In een kwaad daglicht zetten van de sector in de media waarin allerlei vaak slecht onderbouwde verbanden worden gelegd, gebeurt aan de lopende band. Wij weten wel beter en de consumenten trouwens ook. De vleesconsumptie stijgt bijvoorbeeld al twee jaar op rij met vier hamburgers per jaar.
Het wordt tijd dat onze sector z’n eerlijke verhaal beter voor het voetlicht krijgt. Zonder zich te moeten verdedigen. Namelijk dat er op verantwoorde wijze een eerlijk stukje vlees wordt geproduceerd waar het gros van de Nederlanders van geniet. En dat we de beeldvorming niet laten bepalen door de 3,9 procent vegetariërs en veganisten die Nederland telt, of de 'nu-even-vegetariërs' bij talkshows.
Laten we in dit geval een voorbeeld nemen aan Amerika waar 4 juli al jarenlang de nationale barbecuedag is. Een mooie kans voor de sector om het eerlijke verhaal te vertellen en een dag waarop alle vleesliefhebbers samen genieten van een heerlijk stukje Nederlands kwaliteitsvlees. Genieten van een stukje vlees mag. Trots zijn op de landbouwsector mag. Eet smakelijk.

Sander Bouwman
Senior productmanager Varkens bij Boehringer Ingelheim

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer