Deens+bonusprogramma+voor+DanBred%2Dgenetica
Nieuws
© De Snuitgeverij

Deens bonusprogramma voor DanBred-genetica

Deense varkenshouders die DanBred-genetica gebruiken, kunnen zich aanmelden voor een speciaal bonusprogramma. Door een account aan te maken en te voldoen aan voorwaarden kunnen ze bonuspunten krijgen. Die zeugen- en vleesvarkenshouders delen vanaf voorjaar 2022 dan mee in de winst van de DanBred-activiteiten.

Sinds de start van de nieuwe DanBred-activiteiten van Seges Breeding & Genetics is het plan geweest om de winst ten goede te laten komen aan Deense varkenshouders. DanBred maakt een stabiele en positieve ontwikkeling door, waardoor naar verwachting vanaf het voorjaar van 2022 een bonus kan worden toegekend.

Met het aankopen en leveren van DanBred-genetica ondersteunen Deense varkenshouders namelijk de activiteiten van de Landbouw & Voedsel Varkensproductie (LVV) van Seges. LVV is een van de vijf sectoren binnen het toonaangevende agrarische kennis- en innovatiecentrum in Denemarken. Het LVV-sectorbestuur wil het bonusprogramma en de bonusaccounts, die voor 25 mei moeten zijn aangemaakt, gebruiken als verdeelsleutel van de winstuitkering naar de varkenshouders, meldt Seges.

3,25 punten per varken

Aan het bonusprogramma zijn voorwaarden verbonden. Zeugenhouders dienen leveringsovereenkomsten te hebben en sperma van DanBred-beren te betrekken. Vleesvarkenshouders moeten een overeenkomst hebben met zeugenhouders met DanBred-genetica en hun vleesvarkens laten slachtten in een Deens slachthuis. De databank van DanBred, gegevens van ki-stations en data van fokbedrijven dienen als controlepunten.

De bonuspunten voor varkenshouders worden berekend aan de hand van data uit 2019 en 2020. Elk varken met 100 procent DanBred-genetica levert gemiddeld 3,25 bonuspunten op. Uitgangspunt bij de winstverdeling is dat de helft daarvan naar zeugenhouders gaat en de andere helft van de winst naar vleesvarkenshouders. Daarom wordt een correctiefactor van ergens rond de 1,8 doorgevoerd.

Rekenvoorbeeld

Een zeugenhouder met duizend Danbred-zeugen die 33.000 biggen in een jaar levert, genereert 107.250 bonuspunten; 33.000 x 3,25 punten. De helft van dat aantal punten (53.625) houdt de zeugenhouder. De andere helft van de punten gaat met de biggen mee. Een vleesvarkenshouder die al die biggen aankoopt, slachtrijp maakt en levert bij een Deens slachthuis, ontvangt 96.525 bonuspunten; 53.625 x correctiefactor 1,8.

Gaan speenbiggen via een opfokbedrijf naar een vleesvarkenshouder dan kan alleen de vleesvarkenshouder de bonuspunten verzilveren. Zet de bovengenoemde vermeerderaar zijn 33.000 Danbred-biggen bijvoorbeeld in het buitenland af, dan verdwijnen 53.625 bonuspunten uit het systeem.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer