Goede+immuunstatus+is+key+bij+aanpak+PRRS
Partner HIPRA

Goede immuunstatus is key bij aanpak PRRS

Zorgen dat alle dieren op het bedrijf een goede immuunstatus krijgen is een van de kernpunten in de aanpak van PRRS. Het doel is om de immuniteit op het bedrijf meer uniform te maken en om (kruis)bescherming tegen de bedrijfseigen PRRSV-stam te krijgen.

Een goede immuunstatus krijgen bij alle dieren op het bedrijf is in principe op twee manieren mogelijk. De eerste manier is door ervoor te zorgen dat alle dieren in aanraking komen met het veldvirus. Aan deze methode kleven een aantal nadelen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om te controleren met hoeveel virus de dieren in contact komen. Een ander nadeel is het risico dat ook andere ziektekiemen op deze manier kunnen worden verspreid over het bedrijf.

De tweede manier om een goede immuunstatus te bereiken bij alle dieren, is door middel van vaccinatie. Onderzoek heeft aangetoond dat met deze aanpak PRRSV sneller onder controle is te krijgen en dat de uiteindelijke schade minder hoog is dan wanneer hier levend veldvirus voor wordt gebruikt. Gezien de bovenstaande argumenten wordt tegenwoordig bijna altijd gekozen voor vaccinatie.

Vaccineren: hoe en wat?

Voordat wordt overgegaan tot vaccineren is het van belang te bepalen welke dieren moeten worden gevaccineerd en welk vaccinatieschema het beste past. Hiervoor is het nodig om de bedrijfsstatus te kennen en te weten hoe de bioveiligheid op het bedrijf is. In situaties met relatief veel PRRSV-circulatie en/of een minder goede bioveiligheid, zal een schema met een hogere vaccinatiegraad op zijn plaats zijn. Bijvoorbeeld massavaccinatie of een zogenaamd 6-60-systeem.

Bij goede bioveiligheid op het bedrijf en weinig tot geen circulatie kan voor een minder intensief vaccinatieschema worden gekozen. En misschien kan vaccinatie bij bepaalde leeftijdsgroepen zelfs achterwege worden gelaten.

Ook biggen kunnen worden gevaccineerd tegen PRRSV, omdat er bijvoorbeeld problemen zijn vanwege een PRRSV-infectie bij de gespeende biggen of vleesvarkens. Ook kan PRRSV via de biggen blijven circuleren op het bedrijf. Bij vaccinatie van biggen moet rekening worden gehouden met de maternale immuniteit die de dieren via de biest meekrijgen en met de leeftijd waarop de PRRSV-infectie optreedt. Over het algemeen wordt aangeraden de biggen tussen de 2 en 4 weken leeftijd te vaccineren.

Vaccinatie is dus het meest aangewezen instrument om varkens te immuniseren. Door gebruik te maken van een MLV-vaccin, een afgezwakt levend vaccin, kunnen de dieren worden beschermd tegen het circulerende bedrijfseigen PRRS-virus. Net als tegen nieuwe PRRS-stammen die mogelijk van buiten het bedrijf binnenkomen.

Meer informatie over PRRS-controle

Nieuwsgierig naar wetenswaardigheden over het aanpakken van PRRS op het bedrijf? Meld u hier aan voor 'Let's talk about'. Dan ontvangt u de komende weken meer informatie over de specifieke aandachtspunten om PRRS onder controle te krijgen.

U kunt ook contact opnemen met een van onze varkensdierenartsen: Maartje Wilhelm (06) 82645058, Theo Vercammen (06) 30249632 of Denise Meijer (06) 82158554.

Geïnteresseerd in naaldloos vaccineren tegen PRRS? Kijk op naaldloosvaccineren.nl.
Meepraten over hoe bij varkens PRRS onder controle te krijgen? Ga naar Facebook.

Over HIPRA

HIPRA is een veterinair farmaceutisch bedrijf dat zich toelegt op onderzoek, productie en het op de markt brengen van innovatieve en onderscheidende producten...

Lees verder »