%27De+leste%2C+oftewel+de+laatste%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'De leste, oftewel de laatste'

Meedoen aan de saneringsregeling Varkenshouderij betekent dat de varkens definitief de stallen en het bedrijf verlaten. De dag dat het laatste varken het erf verlaat, heeft een enorme impact. Maar het vertrekmoment van 'de leste' kan ook een mooie gelegenheid zijn om er samen iets gedenkwaardigs van te maken.

Zo'n varkenswaardig afscheid heb ik in de praktijk ervaren. Het vleesvarken dat als laatste mocht vertrekken bij een varkensbedrijf, kreeg namelijk een prachtige roze stik om zijn nek gehangen. Bij dit moment waren vrienden en familie van de varkenshouder aanwezig. Ook de chauffeur van de varkenstransporteur werd actief betrokken bij deze verrassing/dit complot. Samen pakten ze de gelegenheid aan om dat memorabele moment te 'eren'. Ook al moest iedereen daarvoor extra vroeg uit de veren. Om 4 uur waren ze allemaal present.

Wat ik er zo mooi aan vind, is dat er bewust wordt stilgestaan bij het moment dat het laatste varken vertrekt uit de stal. Er komen immers nooit meer nieuwe biggen terug en de stallen gaan tegen de vlakte.

Aanleiding om zo'n samenzijn te organiseren, was de opmerking van een zwager van deze ondernemer die aangaf dat hij bij dat moment aanwezig wilde zijn. Deze man was in het verleden ook varkenshouder geweest en wist wat voor bijzonder moment zoiets is.

De partner van de 'stoppende' varkenshouder pikte dat signaal goed op. Zonder medeweten werden niet alleen die zwager maar ook familie, kennissen en een ex-medewerker uitgenodigd. Nadat 'de leste' op de vrachtwagen werd geladen, is gezamenlijk afgesloten met een bijzondere taart en een borrel.

Hoe mooi kan het zijn! Ook om 4 uur in de ochtend kan het stilstaan bij bijzondere momenten een prachtige herinnering opleveren.

Meer over deze gelegenheid schrijven wil ik niet. Maar met instemming van de ondernemer en fotograaf mag ik wel 'de leste' foto delen.

© Eigen Foto

Erik van der Hijden
Eigenaar FarmAdvies

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer