PRRS+succesvol+onder+controle+krijgen
Partner HIPRA

PRRS succesvol onder controle krijgen

Na meer dan 25 jaar is PRRS nog steeds een van de belangrijkste ziekten in de varkenshouderij, met grote economische verliezen tot gevolg. Om deze ziekte onder controle te krijgen, is het van belang te begrijpen hoe het PRRS-virus zich gedraagt en hoe hierop grip te krijgen.

Het succesvol onder controle krijgen van PRRS berust op een juiste combinatie van vier strategieën: monitoring, Geltenmanagement, Bioveiligheid en Immunisatie. 

Tekst gaat verder onder video.

1) Monitoring, waardoor het mogelijk wordt om niet alleen de ziekte te diagnosticeren, maar ook de status van alle diergroepen op het bedrijf te kennen. Bovendien krijgen we inzicht in de leeftijd waarop de dieren geïnfecteerd raken en hoe de spreiding van het virus op het bedrijf plaatsvindt.

2) Bioveiligheid bestaat uit maatregelen die voorkomen dat een nieuwe heterologe stam op het bedrijf binnenkomt (externe bioveiligheid) én maatregelen om de circulatie van een homologe stam op het bedrijf te minimaliseren (interne bioveiligheid). Download de bioveiligheidsposter en brochure om bioveiligheidsmaatregelen op het bedrijf te verbeteren.

3) Geltenmanagement. Om een inschatting te kunnen maken waar risico's liggen met betrekking tot de aanpak van PRRS, is het belangrijk om kennis te hebben van het bedrijfsmanagement. Protocollen voor adaptatie en de introductie van fokgelten behoren tot de belangrijkste punten voor de aanpak van PRRS. Introductie van nieuwe gelten is een van de meest voorkomende risico's om een nieuwe PRRS-stam op het bedrijf te introduceren en daarmee een van de belangrijkste oorzaken van het uit balans raken van de PRRS-situatie op bedrijven.

4) Actieve Immunisatie (vaccinatie) van de dieren is belangrijk om de ernst van de ziekte en de mate van virusuitscheiding van geïnfecteerde dieren te beperken. Hiermee wordt de infectiedruk op de bedrijven lager en daarmee ook de viruscirculatie en de gevolgschade hiervan.

Om PRRS succesvol onder controle te krijgen, is het essentieel om een volledig overzicht te hebben van de PRRS-situatie op het varkensbedrijf. Alleen dan wordt het mogelijk om de juiste maatregelen te nemen om PRRS met succes onder controle te krijgen.

Nieuwsgierig naar meer informatie over PRRS, meld u dan aan voor Let's talk about. U ontvangt regelmatig updates over actuele onderwerpen, zoals controle van PRRS, knelpunten bij reproductie zeugen, preventie van zeugensterfte en verbetering van biggenopfok.

U kunt ook contact opnemen met een van onze varkensdierenartsen: Maartje Wilhelm (06) 82645058, Herman Prüst (06) 14310007, Theo Vercammen (06) 30249632 of Denise Meijer (06) 82158554.

Geïnteresseerd in het naaldloos vaccineren tegen PRRS? Kijk op naaldloosvaccineren.nl.

Meepraten over hoe bij varkens PRRS onder controle te krijgen? Ga naar Facebook.

Over HIPRA

HIPRA is een veterinair farmaceutisch bedrijf dat zich toelegt op onderzoek, productie en het op de markt brengen van innovatieve en onderscheidende producten...

Lees verder »