PRRS+aanpakken%3F+Makkelijker+gezegd+dan+gedaan
Partner HIPRA

PRRS aanpakken? Makkelijker gezegd dan gedaan

Goede bioveiligheid is cruciaal op een varkensbedrijf. Er zijn veel verschillende factoren die een rol spelen bij de insleep en de verspreiding van ziekten. Een juiste beoordeling van de bioveiligheidsmaatregelen stelt u in staat de kritieke punten te leren kennen die verbeterd moeten worden, om zo de bioveiligheid op uw bedrijf te verhogen.

Het is alom bekend dat bioveiligheid belangrijk is om ziekten zoals PRRS aan te pakken. Maar de vraag is: hoe dan? Om u hierbij te ondersteunen heeft HIPRA een bioveiligheidsposter ontwikkeld. Op deze poster staat schematisch weergegeven wat de relevante onderdelen zijn van het bioveiligheidsplan. Tevens kan er op de poster aangegeven worden of en wanneer deze besproken zijn met uw adviseurs.

Tekst gaat verder onder video.

De specifieke onderdelen worden ook uitvoerig beschreven in de brochure 'zelfbeoordeling van de interne en externe biosecuritymaatregelen op het varkensbedrijf'. Om stabiliteit van de reeds bestaande maatregelen te kunnen beoordelen en nieuwe werkwijzen te kunnen implementeren en evalueren, is het noodzakelijk om de beoordeling op regelmatige basis (om de zes tot twaalf maanden) uit te voeren.

Bioveiligheid wordt opgedeeld in interne en externe bioveiligheid.

  • Interne bioveiligheid zijn de werkwijzen en methodes die toegepast worden binnen het bedrijf, met als doel de verspreiding van ziekteverwekkers tussen de dieren op hetzelfde bedrijf te minimaliseren.
  • Externe bioveiligheid zijn alle maatregelen, voorschriften en procedures die genomen worden buiten het bedrijf, om de insleep van ziekteverwekkers te voorkomen.

Meer informatie over PRRS-controle

Nieuwsgierig naar wetenwaardigheden over het aanpakken van PRRS op het bedrijf? Meld u aan voor 'Let's talk about PRRS'. Dan ontvangt u de komende weken meer informatie over de specifieke aandachtspunten om PRRS onder controle te krijgen.

U kunt ook contact opnemen met een van onze varkensdierenartsen: Maartje Wilhelm (06) 82645058, Herman Prüst (06) 14310007, Theo Vercammen (06) 30249632 of Denise Meijer (06) 82158554.

Geïnteresseerd in het naaldloos vaccineren tegen PRRS? Kijk op naaldloosvaccineren.nl.

Meepraten over hoe bij varkens PRRS onder controle te krijgen? Ga naar Facebook.

Over HIPRA

HIPRA is een veterinair farmaceutisch bedrijf dat zich toelegt op onderzoek, productie en het op de markt brengen van innovatieve en onderscheidende producten...

Lees verder »