GalSafe%2Dvarken+klaar+voor+transplantatie
Nieuws
© Varkens.nl

GalSafe-varken klaar voor transplantatie

Het GalSafe-varken is door de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA toegelaten op de markt. Het genetisch gemanipuleerd varken is voor zowel consumptie als biomedische doeleinden bestemd. Dat is voor het eerst, meldt de Volkskrant.

Ontwikkelaar van het varken is het Amerikaanse bedrijf Revivicor uit Blacksburg. Het GalSafe-varken is genetisch zo gemanipuleerd, dat zijn cellen vrij zijn van alfa-gal-lactose. Dat is een dierlijk eiwitsuiker waarop sommige mensen milde tot ernstige allergische reacties vertonen. Hetvlees van die varkens zou daarom geschikt zijn voor consumptie door mensen met een allergie tegen alfa gal galactose.

Vanwege het ontbreken van de lactose kunnen weefsels en organen van het GalSafe-varken mogelijk ook het probleem van immuunafstoting aanpakken bij patiënten die een transplantatie hebben ondergaan. Aangenomen wordt dat het alfa-gal-suiker een oorzaak is van afstoting bij die patiënten. Het varken zal dan ook waarschijnlijk vooral worden gebruikt voor het gebruik van weefsels zoals hartkleppen bij de mens.

Glijdende schaal

Varkens staan genetisch dicht bij de mens en daarom komen ze in aanmerking als 'donordieren'. Martien Groenen, hoogleraar Fokkerij en Genomica aan Wageningen Universiteit, noemt de ontwikkeling in de Volkskrant een volgende stap in een glijdende schaal van biotechnologie en genetische manipulatie. 'Er is dan altijd discussie over de ethische grenzen en de integriteit van het dier. In dit geval zie ik niet veel bezwaar, maar het is goed dat de discussie er altijd is.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer