Expert+of+niet%3F
Blog
© Studio Van Assendelft

Expert of niet?

Weer een nieuw gezicht op de lijst van bloggers van varkens.nl. Het is een eer om hier aan bij te dragen en hopelijk lezers te inspireren. Vooral om kritische vragen te stellen.

Ik ben Lisanne Verschuren, geboren en getogen op een varkensbedrijf in Heeswijk-Dinther. Na mijn Bachelor dierwetenschappen heb ik een Master gedaan in voeding en genetica aan de Wageningen Universiteit en Aarhus Universiteit. Vijf jaar geleden heeft Topigs Norsvin mij in dienst genomen als junior onderzoeker. Momenteel ben ik nog bezig met mijn promotieonderzoek naar voerefficiëntie in varkens in samenwerking met Topigs Norsvin, Wageningen Universiteit en Agrocampus Ouest (Frankrijk).

Op advies van een groep experts zijn we weer met zijn allen verplicht thuis te werken. Waarschijnlijk werkte u al thuis, of zijn uw werkzaamheden niet veel veranderd. Toch heeft dit advies voor vele mensen een grote impact. Sinds de coronacrisis lijkt het wel of Nederland steeds meer experts op het gebied van gezondheid, virussen en COVID-19 heeft gekregen. Vrijwel iedereen lijkt een mening te hebben, data en figuren worden te pas en te onpas geïnterpreteerd door jan en alleman, en menigeen is het niet eens met wat de overheid ons verteld.

Dan rijst de vraag: wat is een expert? Mag iedereen zich tegenwoordig expert noemen, of gaat er een degelijke studie en ervaring aan vooraf zoals bij bijvoorbeeld onderzoekers?
Er heerst onvrede en er is een tendens om experts niet meer te geloven. Zou dit misschien komen omdat de zogenoemde experts elkaar en soms zelfs zichzelf tegenspreken? In gedegen onderzoek is er ruimte voor discussie over de relaties tussen en interpretaties van resultaten. Deze discussie tussen onderzoekers onderling stimuleert om verder te graven naar nog betere antwoorden op vraagstukken. Onderzoekers weten dat de huidige waarheid van tijdelijke aard is en door nieuwe inzichten kan veranderen. Door deze nieuwe inzichten schaaft een onderzoeker zijn of haar mening bij, wat ertoe kan lijden dat een onderzoeker in de tijd zichzelf tegenspreekt. Maar zijn dit daadwerkelijk redenen om experts niet meer te vertrouwen?

Voor uzelf is vooral de vraag, welke expert u vertrouwt in uw stal. Weet u waarom u de ene persoon wel vertrouwt en de andere niet? Er zijn verschillende criteria waarop zogenoemde experts worden beoordeeld. Zo kunt u de adviezen van de expert opvolgen en met uw eigen ogen zien of het werkt of niet. Maar vaak gaat daar al een stap aan vooraf. U heeft waarschijnlijk van collega’s gehoord dat een bepaald product of een bepaalde methode werkt. Of u heeft ergens over het product of de methode gelezen. Is het in deze gevallen dan beter als de adviezen komen van onafhankelijke experts, of is het juist zo dat experts die ook de producten verkopen beter kunnen adviseren omdat ze de producten van binnen en buiten kennen?

Voorlopig zullen de experts niet meer zoveel op uw bedrijf komen door het corona-advies om thuis te werken.

Ondanks alles wens ik u en uw familie fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Lisanne Verschuren
Junior onderzoeker bij Topigs Norsvin

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer