Chinese+varkensproductie+herstelt+snel
Nieuws
© De Snuitgeverij

Chinese varkensproductie herstelt snel

Het Chinese ministerie van Landbouw verwacht dat de varkensproductie in China al in 2022 weer op het niveau van voor de Afrikaanse varkenspest zit. Dat is een stuk sneller dan verwacht.

Afrikaanse varkenspest (AVP) zorgde er twee jaar geleden voor dat de Chinese varkenspopulatie bijna halveerde. Het krappe aanbod varkensvlees leidde in China tot extreem hoge varkensprijzen. Dat zorgde weer voor een stevige prijsinflatie, waardoor het levensonderhoud van veel Chinezen onder druk kwam te staan. Dit meldt ABN Amro in Headlines & Insights dat 30 november verscheen.

De grote vraag is hoe lang de prijzen nog zo hoog blijven en wanneer China in staat is om de varkensproductie weer op het niveau van voor de varkenspestuitbraak te krijgen. Lang is de prognose van het Food and Agriculture Organisation (FAO) leidend geweest. De FAO voorspelde eerder dat de varkensvleesproductie in 2024 weer op het niveau van voor 2019 zou zijn.

Stijging van 18 procent

Met andere woorden: het kost China tot 2024 om de varkensstapel weer op te bouwen. Maar de cijfers van de laatste twee maanden van de Chinese overheid wijzen op een sneller herstel. Zo laten de productiecijfers van varkensvlees in het derde kwartaal een stijging zien van 18 procent ten opzichte van vorig jaar. Uit recente berichten blijkt dat die sterke stijging in oktober doorzet.

Het snelle herstel is onder meer te danken aan het feit dat grote technologiebedrijven zich roeren op de varkensmarkt. Via onder meer kunstmatige intelligentie zijn ze in staat ieder dier afzonderlijk te monitoren en ziektebeelden zoals AVP op tijd te identificeren.

Kleiner besmettingsrisico

Op die manier kunnen met minder mensen meer varkens worden gehouden, waardoor het risico op besmettingen kleiner wordt. Mede door de oplopende productie laten de prijzen van varkens in China een ommekeer zien. In oktober is zelfs voor het eerst sinds begin 2019 sprake van een prijsdaling en wel met 2,5 procent.

Ondanks die daling liggen de prijzen nog wel twee keer zo hoog als voor de AVP-uitbraak. De prijsdaling is daarnaast het gevolg van het vrijgeven van grote hoeveelheden bevroren varkensvlees uit de voorraden, een teken dat de Chinese overheid haast maakt.

Het Chinese ministerie van Landbouw verwacht onder andere dat vanaf begin 2021 de varkensvleesproductie jaarlijks met 30 procent groeit, door fiscale en financiële maatregelen van lokale overheden. Als dat klopt, kan in 2022 de productie weer op het oude niveau zitten. Het ministerie meldde verder dat inmiddels 12.500 nieuwe en 13.400 lege varkenshouderijen in productie zijn genomen.

Onzekerheden

Uit de prijsdaling, productiestijging en inspanningen van de overheid blijkt dat een volledig herstel sneller zou kunnen plaatsvinden dan in 2024. Maar er zijn ook onzekerheden, geeft ABN Amro aan. AVP mag dan zijn bedwongen, twee derde van de Chinese varkenshouderijen is als klein aan te merken en daar ligt het gevaar op een nieuwe uitbraak op de loer.

Voor Nederlandse bedrijven is de uitvoer naar China belangrijk. Circa een vijfde van de totale uitvoer gaat nu naar dit land. Wanneer China weer grotendeels zelfvoorzienend is, valt een deel van die belangrijke exportmarkt weg. Als in andere landen de varkensproductie niet krimpt, ontstaat overaanbod en daarmee ook druk op de prijzen voor Nederlandse varkenshouders.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer