Varkensnotering+met+moeite+stabiel
Nieuws
© Jos Thelosen

Varkensnotering met moeite stabiel

Tegen de verwachting in bleef de DCA-beursprijs voor vleesvarkens vrijdag op z'n plaats. De prijs bleef onveranderd op 1,04 euro per kilo levend gewicht en 1,34 euro per kilo geslacht gewicht. De vraag is of de slachterijen dit komende week volgen.

Het zijn turbulente tijden op de varkensmarkt. Varkensvlees wordt op de binnenlandse markt en in Europa redelijk vlot weggezet. Maar de concurrentie op de Europese markt zelf is zo groot, dat varkensvlees ver beneden de marktwaarde van de hand gaan.

De uitbraak van Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen medio september bij grootleverancier van varkensvlees Duitsland is daar debet aan. En sinds de vondst van Afrikaanse varkenspest in september 2018 is België eveneens afhankelijk van de Europese binnenmarkt.

Slachterijen op slot

Een extra aanleiding voor de prijsdaling lijkt er afgelopen week nog bij te zijn gekomen. In Denemarken zijn een aantal varkensslachterijen hun China-licentie kwijtgeraakt. Vlees en onderdelen van Deense varkens die anders naar China zou worden geëxporteerd, komen nu in eerste instantie op de Europese markt. De concurrentie om afzet is groot waardoor vleesinkopers tegen scherpe prijzen hun slag kunnen slaan.

China betaalt minder

Deze marktontwikkelingen zetten ook druk op de prijsvorming voor varkens in Nederland. Bovendien wordt dat prijseffect versterkt doordat China nu ook minder betaalt voor varkensvlees- en producten. Markkenners hopen nu dat de huidige prijs stand kan houden tot Kerst..

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  2° / -2°
  90 %
 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
Meer weer