Weloverwogen+en+humaan+euthanaseren+varken
Nieuws
© Varkens Archief

Weloverwogen en humaan euthanaseren varken

Na de beslisondersteuner voor pasgeboren biggen is er nu een voor zorgbehoevende varkens ouder dan twee maanden. Varkenshouders kunnen deze gebruiken en samen met hun dierenarts bedrijfsspecifiek maken en inpassen in een bedrijfsplan.

Een verantwoorde beslissing nemen om een dier humaan te euthanaseren, verbetert de gezondheids- en welzijnsstatus op een varkensbedrijf structureel. Europese wetgeving geeft veehouders de mogelijkheid om, onder voorwaarden, hun eigen dieren te euthanaseren wanneer daar de noodzaak toe bestaat.

Varkens kunnen ziek worden, gewond raken of op een andere manier een verminderde kans op overleven hebben. Voorkomen van onnodig lijden is belangrijk voor dierenwelzijn op het bedrijf.

Transparant en helder

De varkenshouder is in zulke gevallen degene die beslissingen moet nemen rondom de (tijdige) euthanasie van zijn dieren. Daarom is er vanuit de varkenssector behoefte aan een transparant en helder afwegingskader bij zo'n ingrijpende beslissing.

Het gaat dan om een hulpmiddel dat gebruikt kan worden voor het nemen van een verantwoorde beslissing ten behoeve van dierenwelzijn en het welzijn van betrokken personen. Met een beslisondersteuner worden twijfel en onduidelijkheid rond de overlevingskansen van een dier weggenomen.

Initiatiefneemster

Het ontwikkelen van de eerste beslisondersteuner, een voor pasgeboren biggen, gebeurde in 2017 op initiatief van dierenarts Anette van der Aa van Anoxia. Daarnaast ontwikkelde dat bedrijf een methode om jonge varkens te bedwelmen en te doden middels schuim gevuld met stikstof. Vanaf 2019 is gewerkt aan een beslisondersteuner voor zorgbehoevende varkens vanaf twee maanden leeftijd. Deze is recent beschikbaar gekomen.

Bij de ontwikkeling van de beslisondersteuners waren onder meer de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde en experts van de faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht) en Wageningen University & Research betrokken en de Producenten Organisatie Varkenshouderij. Adviezen van praktiserende varkensdierenartsen en enkele ketenpartijen zijn erin meegenomen.

Klik voor complete rapport op onderstaande pdf

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer