Rol+van+licht+fundamenteel+belicht
Nieuws
© Varkens Archief

Rol van licht fundamenteel belicht

Licht heeft een grote invloed op het gedrag, de gezondheid, de groei en dus het welzijn van varkens. Toonaangevende bedrijven en instituten gaan samen een duurzaam en innovatief lichtconcept voor de varkenshouderij ontwikkelen. Leider van het project 'Enlighted Pigs' is Eddie Bokkers van de groep Dierlijke Productiesystemen van Wageningen University & Research.

Fundamentele kennis over licht voor varkens moet volgens Bokkers worden vergroot. De varkenshouderij staat voor de uitdaging om het dierenwelzijn inclusief diergezondheid te verbeteren. Ook de impact op het milieu moet worden verminderd zonder de winstgevendheid in gevaar te brengen.

Een van de grote invloedsfactoren op al die punten is licht. 'Bij het zoeken naar slimme oplossingen voor duurzame varkensproductiesystemen werd kunstlicht tot nu toe grotendeels buiten beschouwing gelaten', constateert Bokkers. 'Licht beïnvloedt het dagelijks ritme en het is al bewezen dat licht de productie kan verhogen. Nieuwe inzichten in dierenwelzijn geven sterk aan dat licht ook natuurlijk gedrag en stemmingen kan verbeteren en mogelijk de milieu-impact kan verminderen.'

Enlighted Pigs

In het project 'Enlighted Pigs' wordt fundamentele kennis verzameld over de impact van licht op varkens. 'De focus zal liggen op lichtfactoren die het meest gunstig zijn voor het welzijn, het milieu en de winstgevendheid van varkens; zoals lichtintensiteit en kleurenspectrum', zegt Bokkers.

'Daarnaast willen we innovatieve concepten ontwikkelen om licht in combinatie met sensortechnologie te gebruiken om dierenwelzijn en economische prestaties te verbeteren. Tegelijkertijd willen we de milieu-impact verminderen en bijdragen aan een duurzame varkensproductie.'

Slimme oplossingen

Het project wordt gefinancierd door NWO binnen het programma 'Slimme oplossingen voor tuin- en landbouw'. Naast de Animal Production Systems groep van Wageningen University & Research met expertise op het gebied van dierenwelzijn en duurzame dierproductie zijn er verschillende bedrijven en instituten bij het lichtonderzoek betrokken.

Signify (voorheen Philips Lighting) brengt testsystemen en kennis in op het gebied van slimme sensoren en lichtsystemen. De Hoeve Innovatie is de testlocatie met varkens en brengt expertise in over de productieketen van varkensvlees. Westfort Meat Products (vleeskwaliteit), Amsterdam UMC (chronobiologie, endocrinologie en metabolisme) en Wageningen Livestock Research (varkensomgeving en technologie) brengen ook kennis en expertise in. Deze samenwerking biedt een sterke basis voor fundamenteel onderzoek dat in de praktijk kan worden toegepast.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer