De+beste+biggen+van+Europa
Blog
© MS Schippers

De beste biggen van Europa

Ik wil de beste biggen van Europa. Dat was de doelstelling van een zeugenhouder tijdens een afspraak waarin we spraken over de doelstellingen en ambities op zijn bedrijf. In mijn optiek is dat ook de enige juiste denkwijze. Toch is het in de praktijk zeker niet zo dat elke zeugenhouder dat streefdoel voor ogen heeft.

Ik denk dat veel zeugenhouders als doelstelling hebben: 'Ik wil de goedkoopste biggen van Europa'. Zeker nu de biggen- en vleesprijzen weer flink onder druk staan, zie ik deze gedachte weer versterkt opkomen. Nu ken ik de reacties al onder deze column, zoals makkelijk praten, jouw verdienmodel enzovoorts. Toch wil ik graag deze stelling onderbouwen.

De kosten om een kwaliteitsbig te maken, liggen wat mij betreft niet in de poedertjes en zalfjes. Ik denk dan echt in het investeren in een goede basis. Deze basis omvat in mijn optiek zeker de hoekstenen van onze HyCare-methode, zoals schoon water, schoon hok, poriënvrije leefomgeving en vrij van ongedierte. Maar ik denk ook verder dan deze zaken, een goed klimaat en goede voeding voor de gespeende biggen.

Wat we zeker hierbij niet mogen vergeten, is een perfecte verzorging. Investeren in mensen met kennis van zaken en medewerkers met de juiste motivatie. In deze laatste uitdaging investeer ik veel tijd tijdens de maandelijkse bezoeken aan de HyCare-bedrijven.

Ik zie in de praktijk dat die hun investeringen terugverdienen met betere technische resultaten bij de gespeende biggen. Maar daarnaast neemt ook bigkwaliteit toe en daarmee de verkoopprijs. Simpelweg omdat bigkwaliteit cruciaal is voor het rendement van een vleesvarkenshouder. Iedereen is wel bekend met de oude boerenwijsheid: 'Een goede big in een slechte stal kan nog wel iets worden, maar andersom niet'.

Een goede big die in 'slechte tijden' graag afgenomen wordt en in 'goede tijden' flinke toeslagen verdient die in de markt mogelijk zijn. Dit heeft in mijn optiek veel meer te maken met deze managementkeuzes en investeringen dan enkel met een vaccinatie, het ras, sekse en gewicht.

Daarom sluit ik mezelf helemaal aan bij de varkenshouder welke aangaf: 'Ik wil de beste biggen van Europa'. Ik ben er trots op dat ik deze varkenshouder kan ondersteunen om deze doelstelling te bereiken.

Arjan Wermink
Hygiënespecialist MS Schippers

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer