Verwarrende+tijden
Blog
© Boehringer Ingelheim

Verwarrende tijden

Het zijn verwarrende tijden. Corona kent ondertussen vele achtervoegsels en het woord demonstratie juist veel voorvoegsels. Er ontstaat spanning in de maatschappij over voor- en tegenstanders van maatregelen die onze overheid met de beste bedoelingen neemt. Dit kabinet heeft niet voor corona gekozen, denk ik dan maar. En door vorige kabinetten is het ook in de stikstofval gelopen.

Corona raakt de nertsenhouderij direct en zorgt voor een versnelde sanering van deze sector. Op verschillende media kun je ook de mening vinden dat de veehouderij in heel Nederland ook maar op de schop moet. Er is vast wel een sanering op los te laten, al dan niet in het licht van de corona.

Veehouderij en voedselvoorziening lijken op die momenten niet aan elkaar te zijn gekoppeld. Want de supermarkt moet maar liefst 24/7 beschikbaar en vol zijn, maar hoe voedsel tot stand komt, is toch een ver-van-mijn-consumenten-bedshow. Ik heb al meermalen gelezen dat de woordvoerder van Albert Heijn vindt dat supermarkten niet verantwoordelijk zijn voor de marge van de agrosector omdat 80 procent van de agroproductie wordt geëxporteerd. Dit getuigt in mijn optiek niet echt van staan voor je leveranciers.

Verwarrend was ook het gedoe rondom de tijdelijke veevoermaatregel. Een maatregel die ruimte zou moeten scheppen voor de bouw van 75.000 woningen. Na veel rumoer vanuit de boerenhoek en een zetje van Moeder Natuur (droogte) heeft de minister van LNV deze maatregel toch maar ingetrokken. Nu is het afwachten hoe dit kabinet wel de benodigde ruimte gaat creëren voor infra en woningbouw.

Dat dit gevolgen gaat hebben voor de veehouderij, staat vast. Maar laat het wel een eerlijke impact zijn, conform de regeling in de varkenshouderij om warm te kunnen saneren. Deze sector staat aan de vooravond van 10 procent minder dieren en meer dan 10 procent minder bedrijven. Voor de uitstappers een oplossing, perspectief gevend aan de blijvers.

En dan nog het bericht dat D66-Kamerlid Tjeerd de Groot het ambt van minister van LNV in een volgend kabinet niet wegwuift. De verwarring houdt volgens mij nog wel een tijdje aan.

Ludwig ten Broeke Accountmanager Varkens bij Boehringer Ingelheim

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer