Slimme+voorlopers+plukken+rendement
Nieuws
© Varkens Archief

Slimme voorlopers plukken rendement

Op het gebied van energie besparen en gebruikmaken van nieuwe en slimme technieken lopen varkenshouders vaak voorop. Dat stelt Jan Pijnenburg, adviseur Mest & Mineralen van DLV Advies. 'Met de meeste duurzame technieken is een rendement van 5 tot 10 procent op het geïnvesteerd vermogen te behalen.'

Omdat de normen voor energieverbruik elke vijf jaar lager worden, investeren de toekomstgerichte varkenshouders in zuinigere technieken. Voorbeelden zijn een centraal afzuigsysteem, ledverlichting in en om de stallen en op frequentie aangestuurde pompen. Daarnaast wordt steeds meer gebruikgemaakt van slimme technieken om warmte terug te winnen, maar ook om stallen duurzaam te koelen.

Verder worden steeds meer duurzame technieken toegepast. Dat zijn onder meer zonnepanelen, biomassaketels en warmtepompen. Deze technieken kunnen zich volgens Pijnenburg in vijf tot tien jaar terugverdienen als de omstandigheden goed zijn. 'Een terugverdientijd waar de varkenshouder met een rendement van 5 tot 10 procent op het geïnvesteerd vermogen prima de vruchten van kan plukken. Zeker nu ook de banken wat sneller durven te investeren in duurzame technieken, is dit een slimme zet.'

Hand in hand

Voorlopers in de sector hebben volgens de DLV-adviseur voldoende bewijs geleverd over de opbrengsten en de levensduur van duurzame technieken. 'Maar het belangrijkste voor de veehouders blijven toch altijd de prestaties en het welzijn van hun dieren. Dat gaat altijd boven energiebesparing, maar de praktijk bewijst dat het ook prima samen kan gaan', meldt Pijnenburg.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer