Mijn+gevoel+zegt%E2%80%A6
Blog
© Koos Groenewold

Mijn gevoel zegt…

Mijn eerste beslissing van elke werkdag is of ik een paar minuten extra blijf liggen totdat de wekker nóg een keer afgaat. Deze beslissing neem ik gevoelsmatig. Bijna altijd gaat dat goed en sta ik 5 minuten later alsnog op zonder blijvende schade voor het vervolg van de dag.

De reeks aan beslissingen die gedurende mijn dag volgt zijn niet bijster interessant, maar mocht u inmiddels besloten hebben om deze column niet terzijde te schuiven dan leest u mijn interpretatie van de manier waarop mensen beslissingen nemen en wanneer dat wel of niet slim is. Een en ander gebaseerd op wat leesvoer en bekeken TED-talks.

De belangrijkste conclusie werp ik u meteen voor de voeten: de mens is irrationeel. Ook belangrijkere keuzes worden snel en op het gevoel gemaakt en vervolgens met gelegenheidsargumenten “rationeel onderbouwd”. Zoals de impulsieve aankoop van een dure accuboormachine van een gerenommeerd merk die aan de keukentafel wordt goed gepraat. Een onderbuik-beslissing wordt door een paar zaken in grote mate beïnvloed. Zo zijn mensen van natura bang te verliezen wat ze denken te hebben (’s avonds wat te knabbelen met een biertje voor de TV). Vervolgens zijn we vaak onrealistisch optimistisch (maar vanaf morgen géén knabbeltjes en bier meer én op tijd naar bed) en vinden we het heden belangrijker dan de toekomst (vandaag nog wat lekkers en als ik daarmee stop dan ben ik over 6 maanden 3 kilo vet kwijt). Tel daarbij ook nog de (irrationele) mening van familie, vrienden of collega’s (doe niet zo ongezellig).

Vermakelijk wellicht, maar zelfs bij belangrijke beslissingen in de bedrijfsvoering speelt het gevoel een hele grote rol. Zeker als het gaat om ingewikkelde problemen waarbij een oplossing niet direct tot zichtbare resultaten leidt, is de ratio ver te zoeken. Ik noem biosecurity. Ik noem verandering van vaccinatieprotocollen bij de zeugen. Hoe zwaar telt voor u dan de mening van een collega uit de studieclub tegenover de resultaten van wetenschappelijk onderzoek aan u gepresenteerd door uw dierenarts?

Met de gevoelsbeslissing waarmee ik elke werkdag start ben ik tevreden en datzelfde geldt voor die 99% andere snelle en makkelijke beslissingen. Alleen bij belangrijke beslissingen probeer ik om bewust een stapje terug te doen en er een nachtje over te slapen. Tot de wekker nóg een keer afgaat.

Martijn Steenaert
Technisch servicemanager varkens bij Boehringer Ingelheim

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer