Lessen+trekken+uit+nertsenhouderij
Blog
© Henk Riswick Fotografie

Lessen trekken uit nertsenhouderij

De afgelopen weken heb ik een aantal nertsenbedrijven bezocht. En ik heb geleerd dat nertsenhouders met net zoveel passie en vakmanschap spreken over foklijnen, selectiecriteria voeding en huisvesting van hun dieren als wij over deze onderwerpen spreken in de varkenshouderij. En die dierhouders hebben nog meer gemeen met ons.

En die dierhouders hebben nog meer gemeen met ons. Dat is mij de afgelopen weken pijnlijk duidelijk geworden. Het beangstigt mij als ik deze overeenkomsten herken. Meerdere nertsenhouders hebben me gewaarschuwd. 'Wij hebben al jaren last van activisten die onze bedrijven binnendringen' en 'het is onbegrijpelijk dat we in Nederland aan de hoogste welzijnseisen voldoen en toch niet mogen blijven boeren!' Maar hun waarschuwing dat het verbod op de nertsenhouderij een precedent kan zijn en dat de varkenshouderij misschien de volgende is die aan de beurt komt, is me niet in mijn koude kleren gaan zitten. En die koude rillingen worden versterkt door de berichten in de media over burgers die rechtszaken beginnen tegen stankoverlast van boerderijen, slachterijen die stil worden gelegd enzovoort.

Dat de maatschappij zelfs in tijden van een coronacrisis niet snapt of begrijpt dat het belangrijk is om een EIGEN en vooral GEZONDE veehouderij te hebben is onbegrijpelijk. Maar het is wel ONS probleem. We hebben het onvoldoende of met onvoldoende kracht duidelijk gemaakt. Op heel veel fora en op Twitter lees ik veelal zure, ruzieachtige, maar vooral respectloze discussies tussen voor- en tegenstanders van de veehouderij. In mijn optiek schieten we daar niets mee op. Ik wil daar ver van blijven, maar communicatie is wel de (enige) weg naar meer kennis en begrip in de maatschappij.

Dus wil ik pleiten voor het vrijmaken van nog veel meer budget voor communicatie en zorgen dat er dagelijks vakmensen bij de talkshows zitten. Deskundigen die geen technisch inhoudelijke verhalen afsteken en niet in de verdediging schieten. Creatieve experts die op allerlei manieren het belang benadrukken van gezonde producten van Nederlandse bodem. Of het nu om geitenkaas, worteltjes, scharreleieren of varkensvlees gaat. Die topproducten komen uit Nederland, Nederlandse boeren hebben het met passie en heel veel zorg en verstand van zaken geproduceerd. En het goede moeten we hier behouden. PUNT UIT!

Manon Houben
Varkensdierenarts

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer