Het+varken+blijft+onmisbaar
Blog
© Topigs

Het varken blijft onmisbaar

We leven met zijn allen in een periode dat Covid-19 ons leven beïnvloedt. Ik heb zelf van heel dichtbij meegemaakt wat de meest extreme gevolgen van het virus zijn. Ik heb dan ook alle begrip voor de maatregelen waar we nu mee te maken hebben.

Toen in maart de lockdown-maatregelen werden afgekondigd, waren we druk bezig met de voorbereiding van de jaarbijeenkomst van Coöperatie Topigs. We hadden een interessante en leerzame avond voor u in petto. Met wat mij betreft een belangrijk onderwerp: Het varken als onmisbare schakel voor een circulaire economie.
Het varken is een essentieel element in een circulaire economie omdat het dier voor mensen minder geschikte voedingstoffen kan omzetten in waardevol en lekker voedsel. Denk aan reststromen uit de voedingsindustrie of gewassen die om wat voor reden dan ook, ongeschikt zijn voor menselijke consumptie. Eigenlijk is het iets dat mens en varken al sinds mensenheugenis met elkaar verbindt. Het maakt het varken al eeuwen onmisbaar.
Als je op deze circulaire manier naar varkens kijkt en dit omzet in voerconversie, kom je dicht bij een getal van 1. Uitgangspunt daarbij is dat 75% van het varkensvoer bestaat uit materiaal dat ongeschikt is voor menselijke consumptie. En dan denkt u misschien dat 75% veel is. Nee, het is ongeveer de huidige situatie.

De voorspellingen zijn dat in de toekomst het aandeel stijgt richting 100%. Dat komt omdat in de toekomst veel landbouwgrond nodig is voor productie van energie, bouwmateriaal of bioplastic. Daarnaast groeit de reststroom uit de voedingsindustrie sterk. Het EU-streven is om coproducten in de veehouderij te verwerken. Het varken is hier veel beter voor geschikt dan een kip of rund.
Dat maakt dat het varken een onmisbare rol heeft in onze circulaire economie, van de toekomst en dus van onze samenleving. Ook na de Covid-19-crisis.
Leuk gevoel voor mij als varkenshouder en het schept een mooi toekomstperspectief voor onze sector. Daar wilden we het op onze jaarbijeenkomst over hebben.
Overigens hoeft u het niet helemaal zonder die bijeenkomst te doen. We brengen een online versie uit. We informeren u over de gang van zaken bij de coöperatie. Ook stelt onze nieuwe CEO zich voor. En we laten zien hoeveel fokkerij kan bijdragen aan het verminderen van de stikstofuitstoot. Daarom: Schrijf u alvast in om de link van de online versie als eerste te ontvangen.

Mark Tijssen
Voorzitter Coöperatie Topigs

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer