PIA+aanpakken+met+nieuw+gereedschap
Nieuws
© Freelancer

PIA aanpakken met nieuw gereedschap

Het terugdringen van het antibioticagebruik in de varkenshouderij krijgt er door de aanpak van de darmaandoening PIA een nieuw stuk gereedschap bij. Het injecteerbare vaccin Porcelis Lawsonia van MSD Animal Health pakt alle vormen van Lawsonia intracellularis (PIA) bij varkens vanaf drie weken leeftijd aan. Een goede diagnose is de basis voor een zekere effectiviteit van het meegeven van extra bescherming.

Darmaandoeningen bij groeiende varkens zijn volgens Hetty Schreurs, directeur van stichting diergeneesmiddelen autoriteit (SDa), belangrijke antibioticavreters. 'De werkzame stoffen die dan ingezet worden bij biggen en vleesvarkens betreffen met name oxytetracyclines en macroliden. En juist die middelen worden het meest ingezet bij die diercategorieën. Het terugdringen van PIA, zoals met het nieuwe vaccin wordt beoogd, past in de reductiedoelstelling voor de varkenssector.'
Met die toelichting opende Schreurs als dagvoorzitter bij het PIA Preventie Event op 13 februari in Veghel. Bij de lancering van vaccin Porcilis Lawsonia van MSD Animal Health waren ruim 150 dierenartsen en voeradviseurs present.

Winnaarsgevoel

Dierenarts John Vonk van De Varkenspraktijk uit Someren vertelde dat onderzoek aantoonde dat op 100 procent van de bedrijven met varkens Lawsonia intracellularis is aangetoond. Bij 76 procent van de varkens is die bacterie aangetroffen. Vanwege zijn interesse werd Vonk betrokken bij de ontwikkeling van het PIA-vaccin en het uitvoeren van praktijktesten. Het PIA-vaccin is volgens hem een nieuw stukje gereedschap voor dierenartsen om PIA bij varkensbedrijven aan te pakken. 'Het is net als een nieuwe motor voor Max Verstappen zijn F1-bolide. Daarmee kan hij meer winnen. Dat gevoel heb ik met dit nieuwe vaccin ook.'

In praktijktest bij een probleembedrijf met PIA ervoer Vonk dat het injecteren van het nieuwe PIA-vaccin zichtbaar betere resultaten opleverde. Alle aanwezige vleesvarkens op het bedrijf werden voor de voet weg gevaccineerd en daarna werd random de helft van de varkens van elke nieuwe weekgroep wel of niet gevaccineerd. Deze aanpak leidde tot een daling van de uitval van 3,8 naar 2,3 procent. De gemiddeld groei steeg van 833 gram per dag naar 890 gram per dag. Ook de voerconversie verbeterde in de loop van de 8 maanden durende praktijkproef (van het jaargemiddelde 2,47 naar 2,21 over de laatste 2 maanden).

Praktijksituatie

Vonk gaf aan 46 vleesvarkensbedrijven te begeleiden, waarvan er tien op dit moment met een uitbraak van acute PIA te maken hebben. Omdat het ziektebeeld in de stal ook overeen kan komen met andere aandoeningen, zoals maagzweren of een darmdraaiing is het stellen van de juiste diagnose volgens Vonk een must. Bij het leeuwendeel van die probleembedrijven is hij gestart met het voor de voet weg vaccineren van varkens met dit injecteerbare PIA-vaccin. Porcilis Lawsonia kost volgens Vonk rond de 1,50 euro per dosis van 2 milliliter. 'Over de de resultaten kan ik nog niets zeggen, maar ik verwacht een lagere uitval, een betere voerconversie en hogere groei.'
'Maar natuurlijk moet je ook andere zaken op het bedrijf goed op orde hebben. Als je op het randje zit van hard groeiende varkens, dan kan een stressfactor de darmbalans snel verstoren. Een wisselende voeropname of -samenstelling is funest net als een slechte (voer)hygiëne en een gebrekkige ongediertebestrijding.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer