Aanpak+PIA+in+de+schijnwerper
Nieuws
© MSD Animal Health

Aanpak PIA in de schijnwerper

13 februari 2020 gaat de boeken in als de PIA-dag. Vanaf die dag is de darmaandoening bij varkens tegen te gaan door een injectie met een nieuw PIA-vaccin. Ook verzamelen experts, adviseurs en dierenartsen zich tijdens het PIA Preventie Event.

Het vaccin Porcilis Lawsonia is vanaf die dag officieel beschikbaar voor de varkenshouders in Nederland, meldt Marleen van Sleuwen van MSD Animal Health. Het nieuwe PIA-vaccin is via een injectie toe te dienen en toepasbaar bij biggen vanaf een leeftijd van 3 weken.

Een met Porcilis Lawsonia gevaccineerd dier is 21 weken beschermd tegen de gevolgen van de bacterie Lawsonia Intracellularis. De schade die de darmbacterie aan kan richten in het leven van biggen, vleesvarkens en opfokzeugen is daarmee fors te beperken.

PIA-dag

In Veghel vindt dan ook het PIA Preventie Event plaats. Volgens van Van Sleuwen zullen er minimaal 150 dierenartsen, adviseurs en varkenshouders aanwezig zijn. De Deense professor en praktiserend dierenarts, Ken Steen Pedersen, zal wetenschappelijk en toch praktisch ingaan op PIA en de bijbehorende diagnostiek.

Varkensnutritionist Leendert Amersfoort van Trouw deelt zijn kennis over darmgezondheid en de rol van voeding in de strijd tegen PIA.

Onderzoeker Ton Jacobs van MSD Animal Health en varkensdierenarts John Vonk zullen een duopresentatie geven. Ze zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van het innovatieve PIA-vaccin. Zij lichten de ervaringen met Porcilis Lawsonia onder praktijkomstandigheden toe. Van Sleuwen: 'In een dag worden bezoekers compleet geïnformeerd over deze darmaandoening bij varkens. En er wordt uitgelegd dat onze PIA-aanpak bijdraagt aan extra rendement voor de varkenshouder.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer