Verleasen+stikstofruimte+biedt+kansen
Nieuws
© Twan Wiermans

Verleasen stikstofruimte biedt kansen

Het tijdelijk verleasen van stikstofruimte aan bouwbedrijven is een optie die de komende tijd mogelijkheden kan bieden aan veehouders. Dat verwacht Paul Bodden, advocaat bij Hekkelman advocaten.

De optie tot verleasen staat in de jongste voorstellen die landbouwminister Carola Schouten vrijdag 7 februari aan de Tweede Kamer stuurde. Tijdens seminar 'Uitdagingen in het buitengebied', georganiseerd door Hekkelman, ging Bodden in op deze voorstellen. Het verleasen van niet benutte stikstofruimte in de vergunning is zeker interessant. Er zijn volgens Bodden veel bouwbedrijven die nu met hun projecten in een lastige fase zitten.

Bij veel projecten is er vooral sprake van stikstofuitstoot tijdens de bouw en daarna nauwelijks meer. 'Bouwbedrijven moeten daardoor vooral tijdelijk extra stikstofuitstoot compenseren. Via het leasen van stikstofuitstoot van veehouders zou dat kunnen. Voor de veehouders kan dat een aardig bedrag opleveren, want een bouwproject dat stil ligt kost een bouwbedrijf veel geld. Daarnaast verliest de veehouder zijn stikstofruimte niet.'

Geen dierrechten kwijt bij extern salderen

Een belangrijk ander voorstel van de minister is dat de dierrechten niet zijn gekoppeld aan extern salderen. De veehouder die stikstofrechten verkoopt, verliest niet tegelijk de dierrechten als hij handelt met een veehouder of andere partij. Verkoopt hij zijn stikstofrechten aan de overheid, dan is er altijd wel een koppeling met de dierrechten. Die levert hij dan in.

Tijdelijk verleasen stikstofruimte aan bouwbedrijf lijkt interessant

Extern salderen kan volgens de minister pas van start als er een gebiedsgerichte aanpak is. De provincies zouden dit moeten oppakken en daarbij optreden als regisseur. Provincie Limburg wacht er niet op hoe zo'n aanpak er dan uit moet zien, maar gaat volgens Bodden gewoon aan de slag met extern salderen.

PAS-meldingen compenseren

Voor de bedrijven die een PAS-melding hebben gedaan, komt er volgens de minister een oplossing. Daartoe moet Schouten dan wel bedrijven opkopen om de uitstoot te compenseren. 'Het kan nog wel even duren voordat er genoeg bedrijven zijn opgekocht en duidelijk is dat de depositie op een natuurgebied ook vermindert', stelt Bodden. 'Formeel genomen zijn in de tussentijd bedrijven met een PAS-melding illegaal.'

Hoe groot het effect op de stikstofuitstoot gaat worden van de warme sanering, is nog afwachten. Er hebben zich weliswaar veel bedrijven gemeld en de minister wil die ook allemaal honoreren. 'Maar de regeling is gebaseerd op geurhinder', stelt Bodden. 'En bedrijven die geurhinder veroorzaken, liggen meestal dicht bij de bebouwde omgeving en juist ver van een natuurgebied.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer