Mag+ik+wel+stoppen%3F
Blog
©

Mag ik wel stoppen?

Dit was de vraag van een gezin dat is gestopt met het varkensbedrijf aan hun bankier. Deze vraag is voortgekomen uit te veel gesprekken om te komen tot een oplossing.  Welke oplossing dan? De oplossing tussen restschuld, fiscus en pensioenpot.

Het zal niet gek klinken als een varkensbedrijf stopt en er restschuld aanwezig blijft. Niet fijn, maar wel de realiteit. Tevens dient er bij het stoppen ook met fiscus te worden afgerekend. Eveneens niet fijn, maar ook dat is vaak een feit. Maar belasting betalen bij staking kan wel deels worden voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door een pensioenpot te creëren. Deze is fiscaal aftrekbaar bij staking van een onderneming. Hiermee wordt te hoge belastingdruk bij het staken van een bedrijf voorkomen. Tevens is er dan bij de pensioengerechtigde leeftijd meer dan alleen een AOW-uitkering. Er dient dus een balans te worden gezocht tussen: 1- Restschuld , 2- Ficus, 3- Pensioenpot en 4- Inkomen na staking.

Met name de balans zoeken tussen restschuld, ficus en pensioenpot dient goed te worden berekend en te worden afgewogen. Hierbij zijn de optimale uitkomsten voor het gezin vaak niet in balans met de voorwaarden van financieren voor een bankier. Dit klink gek maar de restschuld die aanwezig was op het varkensbedrijf dient te worden gefinancierd op het inkomen van het gezin na de bedrijfsstaking. Dit inkomen is vaak nog niet altijd 100% duidelijk als deze discussie speelt. Maatwerk en creativiteit zijn dan nodig. En dit gaat niet altijd goed. Dit frustreert soms enorm. Mede doordat het bankbeleid bij stoppen vaak niet altijd een zwart/witbeleid is. Er is een behoorlijk grijs gebied wat ruimte geeft voor maatwerkoplossingen, maar daar gaat niet iedereen op dezelfde manier mee om. Het stoppen zelf is vaak al geen makkelijk traject en is er ontstaat weer financiële onzekerheid. Om dan in discussie te moeten met je bankier, terwijl er goede oplossingen aanwezig zijn veroorzaakt veel stress. Hierbij lopen de gemoederen soms te hoog op waarbij dan opmerkingen worden geplaatst zoals: mag ik wel stoppen? De betreffende bankier had liever dat de deze klant meer belasting betaalt en meer aflost bij de bankier. Dit terwijl er een duidelijk verhaal ligt met een acceptabele restschuld, veel lagere belastingdruk en een redelijke pensioenpot. De belangen voor de bankier was om de schuld zo ver mogelijk omlaag te brengen en niet direct te kijken naar het optimale voor het gezin. Blijven communiceren om te komen tot een oplossing is nodig, ook al gaat het soms niet snel genoeg.

Mijn conclusie: een discussie met je bankier is waarschijnlijk niet te voorkomen, maar maak een goed plan bij het staken van je bedrijf. En blijft pal achter jouw plan staan. Zorg tevens dat je goed op de hoogte bent van welke mogelijkheden er zijn om de restschuld te financieren en ga op tijd in overleg met je bankier. Het grijs gebeid zorgt ervoor dat ruimte is om te komen tot oplossingen.

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer