Financi%C3%ABle+gaten+in+2019+gedicht
Nieuws
©

Financiële gaten in 2019 gedicht

De uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Azië zorgt ervoor dat de varkenshouders in 2019 hoge inkomens hebben. Ze kunnen hierdoor de verliezen van 2018 compenseren en hun financiële positie weer op orde krijgen.

Het inkomen van 2019 is ruim boven het meerjarig gemiddelde van 2001-2018. Een zeugenbedrijf komt op bijna 250.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid, een vleesvarkensbedrijf op 220.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid en een gesloten varkensbedrijf op 325.000 euro. Varkensbedrijven behaalden in 2016 en 2017 ook gunstige inkomens, maar die worden duidelijk overtroffen in het lopende verslagjaar 2019. Goede en slechte jaren zijn in de varkenssector een bekend gegeven. In de afgelopen decennia was er echter niet eerder sprake van zo’n grote daling van de wereldwijde productie van varkensvlees als dit jaar in China en ook in Vietnam door Afrikaanse varkenspest. Dat zorgde vanaf het voorjaar voor een flinke stijging van de prijzen en de goede resultaten in 2019.

Flink aandeel aanwas


Circa een kwart van die inkomenstoename is echter te danken aan de aanwas van dieren op de eindbalans. Die dieren worden pas in 2020 verkocht, maar worden wel gewaardeerd tegen de actuele hoge prijzen. Op de beginbalans was de waardering van de dieren juist laag vanwege de lage prijzen eind 2018.

Buffer opbouwen


Varkenshouders kunnen de huidige gunstige periode gebruiken om betalingsachterstanden van voorgaande jaren in te lopen, leningen versneld af te lossen, buffers op te bouwen voor slechtere tijden, nieuwe investeringen te doen voor verbetering van het milieu en dierenwelzijn of voor bedrijfsontwikkeling.

De verwachting is dat de prijzen voor biggen en vleesvarkens de komende periode goed blijven omdat het tekort aan varkensvlees in Azië voorlopig niet is weggewerkt. Wel moet dan de Afrikaanse varkenspest uit Nederland weg blijven. Ook een uitbraak in Duitsland kan negatief uitpakken voor Nederland, omdat onze oosterburen de afzet naar China dan waarschijnlijk niet kunnen behouden.

Sanering


In de concentratiegebieden kunnen varkensbedrijven zich momenteel aanmelden voor de Saneringsregeling. Als een bedrijf hieraan kan en wil meedoen wordt het in de loop van 2020 afgebouwd. De productierechten van deze bedrijven worden door de overheid doorgehaald, waardoor in Nederland de productie van varkensvlees zal dalen. Dat kan een positief effect hebben op de prijzen. De bedrijven die vallen onder de oude ‘Stoppersregeling’ moeten uiterlijk 1 januari 2020 hun bedrijf hebben beëindigd. De rechten van deze bedrijven blijven echter in roulatie.

Meer informatie op agrimatie.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer