Vluchtig+Stikstofbeleid
Blog
©

Vluchtig Stikstofbeleid

Van de paniek rondom het stikstofbeleid in Nederland snap ik soms helemaal niets meer. Sinds het grootste aantal varkens dat in Nederland is gehouden (circa 15 miljoen in het begin van 1997) is het varkensaantal met 20% gedaald naar 12 miljoen. En het aantal Nederlanders? Dat is in de dezelfde periode met 10% toegenomen van 15,6 naar 17,2 miljoen mensen. En die groei zit met name in de stedelijke gebieden. In 2030 zijn we trouwens met waarschijnlijk meer dan 18 miljoen landgenoten. Het aantal auto’s nam in de afgelopen ruim twintig jaar toe met 40% (!) van 6 miljoen naar 8,5 miljoen stuks nu. De laatste tien jaar steeg het aantal passagiers van Schiphol met een dikke 60% (!) van 47 naar 71 miljoen reizigers.

Maar die feiten tellen bij het opstellen van ingrijpende stikstofmaatregelen allemaal niet mee, naar het schijnt. In Den Haag wordt wel meteen met het vingertje naar de landbouw gewezen. Alleen maar om vrolijk verder te kunnen vliegen met falend beleid. Je zou haast denken dat de lucht in de Randstad zo slecht is, dat in de Haagse politieke arena een continue staat van zuurstoftekort heerst waardoor tot zulke inzichten wordt gekomen. En dat alles omdat er tussen de heide wat gras gaat groeien door de stikstof die er neerslaat. Heide is in Nederland ontstaan als cultuurlandschap door voedingstoffen aan het gebied te onttrekken. Niks écht natuur aan. Dat onttrekken van voedingsstoffen deden we vroeger door heidevelden te laten begrazen en te plaggen en potstallen ermee in te strooien. Van die activiteiten komt tegenwoordig nog maar weinig terecht.

Den Haag: word wakker! Hoe gaan we de mensen later op een vol Malieveld uitleggen dat er niks meer te eten is? Waarom moest de voedselproductie in 2019 gehalveerd worden zodat iedereen voor een paar euro in het vliegtuig kon stappen voor een ver weekendje weg? En dan ook nog tot de conclusie komen dat de heide nog steeds te veel gras bevat, de lucht nog vuiler is en alle weilanden en polders zijn volgebouwd.

Rutger Jansen
Varkensdierenarts bij Boehringer Ingelheim

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  4° / -1°
  20 %
Meer weer