Weegdata+koppelen+en+direct+benutten
Nieuws
©

Weegdata koppelen en direct benutten

Op elk moment inzicht hebben in de voerconversie van zijn vleesvarkens en die direct bij kunnen sturen. Dat is het doel van Martin Houben met de installatie van twaalf slimme dierwegers op zijn spiksplinternieuwe varkensbedrijf in Grubbenvorst. "Betrouwbare real-time data benutten voor het efficienter produceren van varkensvlees is de toekomst."

Twee jaar lang heeft Houben, van de Houbensteyn Groep in Ysselsteyn ervaring opgedaan met het volautomatisch wegen van groeiende dieren in een vrijstaande weegunit. “Ik wil beschikken over actuele data en die meteen benutten voor het aanscherpen van mijn bedrijfsvoering.”
Houben heeft de continue stroom aan weeggegevens van de MS PigScale door AgriSyst laten koppelen aan de data van zijn brijvoercomputer. Die samenwerking heeft geleid tot de ontwikkeling van de voerconversiemonitor. Op elk moment van de dag heeft Houben nu inzicht in de gewichtsontwikkeling van de varkens én de voerconversie. “Met het optimaliseren van de voercurve op basis van die continue datastroom kunnen we de groei van de vleesvarkens nog gerichter bijsturen.”

Vier leeftijdsgroepen


Bij de realisatie van het nieuwe vleesvarkensbedrijf ‘Houbensteyn Heideveld’ in Grubbenvorst twaalf dierwegers van MS Schippers gekocht. Deze zijn verdeeld over vier van de in totaal 51 afdelingen. Drie MS PigScale units per afdeling verzamelen 24/7 de gewichten van 84 dieren die brij krijgen in een lange trog. Op vier verschillende momenten in het groeitraject worden weeggegevens verzameld en gekoppeld aan de actuele voeropname. “Met die slimme hulpmiddelen kan ik continu de vinger aan de pols houden en de groei direct bijsturen met de voercurve of voersamenstelling als dat nodig is. Ik wil voer zo efficiënt mogelijk omzetten in varkensvlees”, aldus Houben.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer