Mesdag+eist+inzage+in+stikstofmodel
Nieuws
©

Mesdag eist inzage in stikstofmodel

De Stichting Mesdag Zuivelfonds eist via een procedure inzage in het stikstofmodel van het RIVM, nu de stikstofwetgeving onderuit is gegaan.  “De schade voor de landbouw, de bouwsector en andere projecten is enorm en dat mede doordat het stikstofmodel fouten lijkt te bevatten”, verklaart Jan Cees Vogelaar, voorzitter van het fonds. De stichting vreest dat er onomkeerbare regelgeving op een ondeugdelijk rekenmodel wordt gebouwd.

Stichting Mesdag Zuivelfonds probeert al jaren inzicht te krijgen in de onderbouwing van het stikstofbeleid. Het kostte veel moeite om de meetdata van circa 200 veldproeven te  mogen inzien. Deze metingen van Wageningen University & Research liggen ten grondslag aan het stikstofbeleid voor de landbouw. Momenteel worden deze metingen wetenschappelijk getoetst in de Verenigde Staten, binnenkort worden de uitkomsten verwacht.

Ook het RIVM werkt niet mee aan een transparant stikstofbeleid. Onderzoekers die de onderbouwing van het stikstofmodel voor natuurgebieden willen toetsen, worden weliswaar gastvrij uitgenodigd door het RIVM voor een gesprek. Maar al een jaar lang krijgen de externe wetenschappers geen inzage in het rekenmodel.

Vogelaar wil dat het RIVM de wetenschappers met spoed toelaat, om het stikstofmodel voor natuurgebieden te controleren. Dat moet gebeuren voordat er onomkeerbare regelgeving op dit model wordt gebouwd. “Van de overheid mag je deze transparantie verwachten. Als dat niet met vriendelijk vragen kan, dan maar via de rechter.”

Vogelaar heeft sterke aanwijzingen dat het RIVM wat te verbergen heeft. Het RIVM had namelijk wel een aantal datasets beschikbaar gesteld. Die brachten aan het licht dat de meetdata in natuurgebieden een andere trend laten zien dan de uitkomsten van het rekenmodel. Het model past een mysterieuze statistische bewerking toe, die de stikstofhoeveelheid laat toenemen. “Er gebeurt iets vreemds met de cijfers, wij willen weten wat er aan de hand is.”

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer