Meehelpen+aan+eenvoudige+tool+duurzaamheidsindex
Nieuws
©

Meehelpen aan eenvoudige tool duurzaamheidsindex

Wageningen Livestock Research is net als vorig jaar op zoek naar varkenshouders die benieuwd zijn naar de duurzaamheidsscore van hun bedrijf. Wat is de score op gebied van milieu, maatschappij, dierenwelzijn en economie? Het Europese project moet leiden tot een onafhankelijke benchmark, zodat varkenshouders kunnen aantonen hoe duurzaam ze zijn.

Vorig jaar is het Europese project gestart in de zeven deelnemende landen: Duitsland, Engeland, Finland, Italië, Nederland, Oostenrijk en Polen. “Op basis van deze eerste resultaten wordt er dit jaar gewerkt met een verkorte lijst” zegt onderzoeker Herman Vermeer van Wageningen Livestock Research, die het project in Nederland uitvoert. “Het kost nu twee uur aan de keukentafel en twee uur in de stal om goed zicht te krijgen op de verschillende duurzaamheidsaspecten bedrijfsbreed. Bij het onderdeel maatschappij komt bijvoorbeeld ook het aspect arbeid naar voren en hoe meewerkende gezinsleden hiervoor beloond worden. Bij milieu is de circulariteit van belang, een aspect waar de Nederlandse varkenshouder altijd heel goed scoort.”

Doel voor dit jaar is deelname van acht zeugenhouders, acht vleesvarkenshouders, vijf gesloten bedrijven en vier biologische bedrijven. De gegevens worden anoniem verwerkt. De deelnemende varkenshouders krijgen een goed inzicht in hun score op het gebied van duurzaamheid, ook in vergelijking met het buitenland. Bovendien krijgen ze als dank een cadeaubon van 100 euro.

Eenvoudig scoren


Het project moet leiden tot een module die is te koppelen aan een managementsysteem. Daarmee moet het dan mogelijk zijn op basis van de technische en economische cijfers uit het managementsysteem op een eenvoudige manier de duurzaamheidsindex van het bedrijf te bepalen. Voor het meten van het onderdeel dierenwelzijn komt er dan waarschijnlijk een app waarmee op basis van een aantal kenmerken - zoals beschadigde staarten en kreupelheid - het welzijn is te scoren.

“Voor de varkenshouders zal het een voordeel kunnen zijn dat ze op een onafhankelijke wijze kunnen laten zien hoe ze scoren op duurzaamheidsindex”, zegt Vermeer. “Dat kan een voordeel zijn als je deelneemt in een bepaald concept dat zich beroept op duurzaamheidskenmerken. Met de benchmark die we ontwikkelen kun je dat dan ook onafhankelijk aantonen. En doordat je zicht krijgt op je score op de verschillende onderdelen, kun je aan je verbeterpunten werken."

Meer informatie over dit project is hier te vinden. Er worden nog varkenshouders gezocht, geïnteresseerden kunnen mailen naar Herman Vermeer via herman.vermeer@wur.nl.

 

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer