Kennisuitwisseling+hygi%C3%ABnespecialisten
Nieuws MS Schippers

Kennisuitwisseling hygiënespecialisten

De HyCare-methode en een ziekenhuis hebben een gezamenlijk doel, namelijk infecties buiten de deur houden. Dat was de conclusie bij een kennisuitwisseling van hygiënespecialisten van MS Schippers en het ETZ ziekenhuis.

“Het is hier net een ziekenhuis” een gevleugelde uitspraak die we vaak horen van bezoekers aan onze HyCare stal. We vonden het dan ook interessant om onze kennis en ervaringen uit te wisselen met specialisten van een ziekenhuis.

Succesvol zochten we contact met Bregt de Hair en Angela Rutten, infectiepreventie-experts bij het ETZ in Tilburg. Zij zorgen ervoor dat ziektes zich niet verspreiden in het ziekenhuis, o.a. door het schrijven van protocollen, het geven van voorlichting, advies etc.

Visie op HyCare


Arjan Wermink, HyCare coach bij MS Schippers, gaf hen een rondleiding in de HyCare stal en nam ze mee in de innovatieve varkenshouderij. Hij nam ze mee in de ‘nieuwe’manier van werken. De hygiënische maatregelen in de stal zorgen voor een betere diergezondheid en prestaties. Eenmaal gewend willen varkenshouders niet meer terug naar de oude werkwijze.

De specialisten zijn het met elkaar eens. Een tophygiëne, met strikte werkwijze en juiste hulpmiddelen is goed werkbaar en effectief in het voorkomen van infecties en de verspreiding van bacteriën.

Hoe werkt het in het ziekenhuis?


Er wandelen soms wel duizenden mensen per dag het ziekenhuis binnen. Bezoekers, personeel maar ook patiënten die ziekmakende kiemen bij zich kunnen dragen. De gangen en vloeren in een ziekenhuis worden door deskundigen infectiepreventie standaard bestempeld als ‘besmet’. Er wordt grondig schoongemaakt, maar alles wat de grond raakt is geïnfecteerd.

In het ziekenhuis is alles in protocollen vastgelegd. Er werken veel verschillende mensen en iedere handeling moet 100% goed uitgevoerd worden. Iedereen moet direct snappen hoe iets uitgevoerd moet worden. Een protocol is pas goed geschreven, als dat altijd lukt. Iedere schoonmaakhandeling is nauwkeurig uitgeschreven en voorzien van beelden. Het is ‘zuster-proof’, wat wil zeggen dat in één oogopslag voor iedereen helder is wat per dag, per week en per maand moet gebeuren.

Alles onder de knie is vies


Een opvallend verschil tussen een varkensstal en ziekenhuis is de manier waarop naar de vloeren wordt gekeken. De gangen en vloeren in ziekenhuizen worden bestempeld als ‘vuil gebied’. Iedereen loopt namelijk van hot naar her met ‘vieze’schoenen.

In varkensstallen is dit eigenlijk precies andersom.  Varkens leven op de vloeren en wrijven met de snuit over de grond. Een grondige aanpak van de vloeren en gangen tot op kniehoogte is daarom een noodzaak voor een optimale hygiëne in de varkenshouderij.

Over MS Schippers

MS Schippers is een innovatief, internationaal familiebedrijf met “Passion for Farming”. Door innovatie en daadkracht is MS Schippers uitgegroeid...

Lees verder »