Durf+jij+het+water+van+je+dieren+zelf+te+drinken%3F
Nieuws MS Schippers

Durf jij het water van je dieren zelf te drinken?

Overal ter wereld is er een duidelijk verband tussen de gezondheid van de bevolking en de beschikbaarheid van schoon drinkwater. Water is de belangrijkste drager van bacteriën en ziektekiemen en daarmee een hoofdoorzaak van infecties en ziekten. Zuiver drinkwater uit de kraan is voor ons inmiddels heel vanzelfsprekend, maar is dat ook zo voor jouw dieren? Zou jij het water dat bestemd is voor jouw dieren durven drinken?

Voldoende - zuiver - gezond en betrouwbaar!

Het uitgangspunt zou moeten zijn: ja! Zuiver drinkwater is net zo belangrijk voor dieren als voor mensen. En vies of geïnfecteerd drinkwater is net zo gevaarlijk voor hun gezondheid! In de meeste gevallen is het effect van het drinkwater op de gezondheid van je dieren niet direct zichtbaar. Ze ogen immers niet ziek, dus lijkt er niets aan de hand. Het effect wordt pas duidelijk als je het drinkwater onder de loep gaat nemen. Voor een goede drinkwatervoorziening voor je dieren zijn vier dingen van belang: voldoende, zuiver, gezond en betrouwbaar.

Meer water, betere eetlust

In de eerste plaats moet er voldoende drinkwater beschikbaar zijn voor je dieren. Varkens die meer drinken, krijgen ook meer eetlust en daarmee wordt de groei gestimuleerd. Het water moet vanzelfsprekend zuiver en op ieder moment van de dag even betrouwbaar zijn. Tot slot moet het het water natuurlijk ook gezond zijn. Hiervoor kunnen bijvoorbeeld voedingsadditieven ingezet worden ter ondersteuning van de vertering in de maag en darmen.

Leidingwater of bronwater?

De belangrijkste vervuiler van het drinkwater is iets wat je niet ziet, namelijk de waterleidingen. In de loop der tijd kunnen er allerlei ijzer, kalk en overige minerale afzettingen plaatsvinden in de leiding. Deze mineralen verruwen de leiding, waardoor bacteriën er gemakkelijker kunnen hechten. Dit wordt ook biofilm genoemd. Er zijn speciale producten op de markt om de leidingen schoon te maken en te houden. Een ander belangrijke factor voor de kwaliteit van je drinkwater is de waterbron. Nederlands leidingwater is altijd van hoge kwaliteit, maar water uit een geslagen put kan enorm van kwaliteit verschillen. Je ziet dat er tegenwoordig ook steeds meer gebruik wordt gemaakt van regenwater, maar ook daar geldt dat je de kwaliteit ervan goed in de gaten moet houden. Wil jij weten hoe je leidingen er van binnen uitzien, wat de kwaliteit is van je waterbron of wat je kunt doen om het drinkwater van je dieren te optimaliseren? Je kunt hiervoor altijd vrijblijvend contact opnemen met een adviseur!

Over MS Schippers

MS Schippers is een innovatief, internationaal familiebedrijf met “Passion for Farming”. Door innovatie en daadkracht is MS Schippers uitgegroeid...

Lees verder »