Inpassingsplan+reddingsboei+mestverwaarding
Nieuws
©

Inpassingsplan reddingsboei mestverwaarding

De provincie Overijssel heeft eind februari ingestemd met het inpassingsplan voor de realisatie van de mestverwaardingsinstallatie van Twence. Dat moet de realisatie van de installatie op Elhorst-Vloedbelt in Zenderen mogelijk maken. Op die locatie zal een kwart van het mestoverschot in regio Oost worden verwerkt.

Het project van afvalverwerker Twence om 250.000 ton mest om te zetten in biogas, schaarse grondstoffen en 200.000 kuub schoon water liep eind 2017 vast op vernietiging van de omgevingsvergunning door de Raad van State. Duurzaamheidsdoelstellingen en het behoud van een vitaal platteland ten spijt. Overijssel vond het maatschappelijk belang van de mestverwaardingsinstallatie echter zo groot, dat ze een pip (provinciaal inpassing plan) op hebben laten stellen. De pip is goedgekeurd en daarmee is de vergunning aan Twence verleend.

Start voorbereidingen


Alle benodigde vergunningen om de installatie te kunnen bouwen zijn nu dus binnen. Hiermee is Twence uiteraard in haar nopjes. Projectmanager Andy Roeloffzen van Twence: “Na jaren plannen kunnen wij nu beginnen met de bouwvoorbereidingen. Wij houden rekening met een Raad van State-procedure, maar verwachten dat dit najaar de eerste schop de grond in kan.” Deze tijd heeft het projectteam ook nodig voor de bouwvoorbereidingen.

Belang onderkend


Het belang van mestverwaarding in de regio Oost wordt breed onderkend. Twence kijkt samen met partners hoe de mestketen het best gesloten kan worden en heeft intensief contact met Mineral Valley Twente, ForFarmers, Bio-energie cluster Oost-Nederland en LTO-Noord. In 2011 is de intentieverklaring getekend om centraal in het gebied met het mestoverschot - waar bestaande infrastructuur en gebouwen aanwezig zijn - een verwerkingsinstallatie te gaan realiseren. Stortgas is beschikbaar, de locatie is aangewezen voor verwerking van afval en de logistiek is optimaal. Twence bouwt de mestverwaardingsinstallatie samen met VP-Systems. Dit is volgens hen dé partij op het gebied van mestverwaardingstechieken. Ze hebben al jarenlange ervaring met vergisten, dik-dun scheiden en mono-mestvergisting.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer