Veel+randgevallen+in+AVP%2Dgebied
Nieuws
©

Veel randgevallen in AVP-gebied

De laatste besmettingen met Afrikaanse varkenspest in België worden aan de randen van de besmette zone gevonden. De hekken staan er dus niet voor niets, ze houden de meeste besmette zwijnen tegen. Op de nieuwste kaart die is gepubliceerd, is dat goed te zien.

Een enkele keer worden er wel met Afrikaanse varkenspest besmette zwijnen buiten de hekken gevonden. Het hekwerk is ook niet helemaal sluitend. Er lopen wegen en waterwegen doorheen. In het noorden zijn twee besmette wilde zwijnen buiten de oorspronkelijke besmette zone gevonden. Daardoor is die besmette zone nu uitgebreid langs de snelweg, vrijwel tot de rand van de oorspronkelijke bewakingszone.

In het westen is de besmette zone al enige tijd helemaal tot de Franse grens uitgebreid omdat daar twee levende besmette wilde zwijnen zijn gevonden. De Fransen hebben aan hun kant hekken geplaatst en zijn actief aan het jagen. Daarbij zijn tot op heden nog geen besmette zwijnen gevonden.

Veelal negatief getest


Op de kaart is te zien dat de meeste wilde zwijnen in het westen van de bewakingszone aanwezig zijn. Daar zijn ze ook intensief bejaagd of gevangen. De meeste zwijnen blijken daarbij dan gelukkig nog negatief en dus niet besmet met Afrikaanse varkenspest.

In het oosten en zuiden blijven de besmette zwijnen nog binnen de hekwerken en de snelweg die als grens dienen. In totaal zijn er nu 619 besmette wilde zwijnen (stand op 1 maart) gevonden. Daartoe zijn inmiddels bijna 1900 wilde zwijnen onderzocht.

De nieuwste Kaart AVP-gebied België.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer