Afzet+vraagt+om+APP%2D+en+PRRS%2Dvrije+big
Nieuws
©

Afzet vraagt om APP- en PRRS-vrije big

In Nederland lopen we achter op gezondheidsgebied ten opzichte van bijvoorbeeld Denemarken. “Probleembiggen komen uit Nederland, die naam hebben we bij buitenlandse afnemers”, stelt zeugenhouder Arie van Ginkel. “We moeten snel zorgen dat we APP- en PRRS-vrije biggen kunnen leveren om onze afzetpositie te verbeteren.”

Tijdens de thema-avond van Next Genetix op 5 februari in Wijchen was Arie van Ginkel een van de sprekers. De zeugenhouder heeft in 2017 problemen gehad met APP en toen was voor hem de maat vol. Hij is gaan nadenken over de aanpak van de gezondheid op zijn bedrijf en heeft rigoureuze beslissingen genomen. Dit jaar gaat hij via depop-repop over naar een SPF-status. En om die hoge gezondheidsstatus vast te houden, komt er luchtfiltering op zijn hele bedrijf. De stallen komen daarbij op overdruk zodat er geen vuile lucht naar binnen kan worden gezogen.

Alles onder de loep


Alle onderdelen van het bedrijf zijn onder de loep genomen om ervoor te zorgen dat ziekten voortaan buiten blijven. Er komt één hygiënesluis waar iedereen verplicht onder de douche moet. Daarom gaan de douches automatisch aan. “De meest ingrijpende verandering is dat we zelf niet meer buiten komen, nadat we door de douche zijn gegaan”, zegt Van Ginkel. Alle ruimtes tussen de stallen worden daartoe overkapt. Verder komt er bijvoorbeeld een sluis waar de biggen doorheen gaan als ze naar de afleverruimte gaan. Alle mest gaat via leidingen naar de silo. Gestorven dieren gaan aan het einde van de dag naar de kadaverkoeling.

In vijf jaar terugverdienen


De SPF-zeugen komen van Danic. Met die zeug heeft hij al ruim een half jaar ervaring en dat bevalt hem prima. Door nu de gezondheid op een hoger plan te brengen, verwacht Van Ginkel een blijvend goede afzet voor zijn biggen te hebben. De depop-repop en de aanpassingen in zijn bedrijf vergen een forse investering. Hij verwacht dat hij dat in vijf jaar terugverdient doordat hij per big zo’n vijf euro meer overhoudt door minder vaccinaties en betere resultaten.

Bigvitaliteit aanpakken


De Danic-zeugen vallen sinds 2018 onder PIC. Deze fokkerij-organisatie is nu bezig nieuwe fokwaardeberekeningen te maken voor de Danic-zeugen. “Doel is een hoger geboortegewicht en meer slachtwaardige varkens”, zegt Saskia Bloemhof, die vanuit PIC de kern- en subfokkers begeleidt. “In de selectiekenmerken van de zeugenlijnen is geboortegewicht een kenmerk naast de invloed van zeug en bigvitaliteit op de bigoverleving. We willen dat het geboortegewicht 40 gram per jaar stijgt. Dat kan, want we behalen dat ook met een van onze andere zeugenlijnen: de Cambourough. Hierdoor stijgt de bigoverleving terwijl ook het aantal levend geboren stijgt.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  85 %
Meer weer