Nieuwe+EPP%2Dvoorzitter+staat+achter+kennisuitwisseling
Nieuws
©

Nieuwe EPP-voorzitter staat achter kennisuitwisseling

Het uitwisselen van kennis tussen varkenshouders om beter en slimmer te worden. Dat is en blijft volgens fokker Gert van Beek, de kersverse nieuwe voorzitter van de EPP de belangrijkste taak van de vereniging. De Europese vereniging  van varkenshouders, heeft daarmee opnieuw een Nederlandse voorzitter. Van Beek werd op het jaarlijkse EPP-congres gekozen als opvolger van Erik Thijssen.

Het EPP-congres vond dit jaar plaats in Zwitserland, het nieuwste lid van de European Pig Producers. Gert van Beek was een van de twee kandidaten voor het nieuwe voorzitterschap. Hij heeft wel even moeten nadenken of hij zich beschikbaar wilde stellen voor het voorzitterschap, naast zijn werkzaamheden op het SPF-varkensfokbedrijf in Lelystad. “Het kon omdat ik sinds januari niet meer in het bestuur van de POV zit. Ik ben nog wel vicevoorzitter van de NVV, maar die is aan het afbouwen, dus dat kost minder tijd. En het tijdsbeslag voor de EPP valt wel mee. Het zijn een of twee dagen per maand.”

Netwerkorganisatie


Over de noodzaak van EPP is Van Beek duidelijk. “Het is een goede netwerkorganisatie voor de ondernemers in de varkenssector. Doel is om van elkaar te leren en daarmee beter en slimmer te worden. Dat doen we op het jaarlijkse congres en door de studiereizen naar de deelnemers in de diverse landen. We wisselen dan veel kennis uit en praten elkaar bij over de nieuwste ontwikkelingen. Bijvoorbeeld als er nieuwe wetgeving is in een land op het gebied van milieu of dierenwelzijn. De ervaringen van de varkenshouders in dat land kunnen de andere varkenshouders goed gebruiken als er in eigen land ook veranderingen zijn.”

Club van varkenshouders


De EPP is en blijft een club voor varkenshouders. Iedere varkenshouder kan lid worden. Daarnaast kunnen mensen uit de periferie ook lid worden. Wel blijft de verhouding daarbij altijd dat er per drie varkenshouders één lid uit de periferie mag zijn.

In 1990 is de EPP door een aantal vooruitstrevende varkenshouders opgericht in Herning (Denemarken). Het Europese secretariaat is gevestigd bij de Duitse DLG, die zorgt voor het coördineren van alle grensoverschrijdende activiteiten. Er zijn inmiddels 11 Europese landen met een eigen EPP-afdeling. Nederland heeft de meeste EPP-leden, gevolgd door Duitsland, België, Engeland en Denemarken. Daarnaast zijn er landen met enkele leden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer