Naar+bed+gaan+op+zondag+kan+maandag+veroorzaken
Blog
©

Naar bed gaan op zondag kan maandag veroorzaken

Wat zou de uitkomst van een onderzoek zijn waarbij de opdracht is om uit te zoeken of op zondag naar bed gaan maandag kan veroorzaken? Deze gedachte komt steeds weer bij me op aan de hand van een aantal actualiteiten die ik de afgelopen week tegen kwam:


 • Zorgt het bijvoeren van dieren in de Oostvaardersplassen uiteindelijk voor meer sterfte?

 • Zijn dieren nodig voor de kringloop?

 • Is vlees eten slecht voor het milieu?

 • Landbouw put de bodem uit.

 • Vliegen is slechter voor het milieu dan vlees eten.

 • Het hebben van kinderen is slecht voor het milieu.

 • Is naast een varkensbedrijf wonen een risico voor de volksgezondheid?


Rondom al deze thema's zijn er onderzoeken voor en tegen. Sterker nog, voor- en tegenstanders putten soms uit dezelfde onderzoeken om hun gelijk te halen. Ik merk in mijn omgeving dat veel mensen onzeker worden van die tegengestelde geluiden. Er blijft iets hangen in de trant van 'waar rook is, is vuur'. Er zal toch wel iets aan de hand zijn.

Eerlijk gezegd doet het feit dat onze sector vaak in een negatief daglicht staat ook iets met mijzelf. Ja, dat ik hier op aarde ben heeft invloed op het milieu. Moet ik mij daarvoor gaan verontschuldigen?

Onlangs zijn er weer wat filmpjes op ons bedrijf gemaakt. Ik merk dat als we vrij ons verhaal kunnen vertellen, dat de filmers positief verrast zijn. Het wordt anders als we ergens van worden beschuldigd en met de rug tegen de muur ons verhaal moeten vertellen.
Wat ik ook merk is dat verhalen beter werken dan feiten.
Gelukkig zie ik steeds meer bedrijven met mooie filmpjes op hun website en wordt er heel wat op los gefacebookt, getwitterd, geblogd en gevlogd. Allemaal goede initiatieven maar ook met beperkte reikwijdte. Ik vind het prima om me te verantwoorden voor wat ik doe, maar ik ben het zat om me extra te moeten verantwoorden als varkenshouder. Dit moet anders.

Zijn we zo slecht georganiseerd dat we onze pr en communicatie niet beter kunnen organiseren? Volgens mij is pr zo ongeveer het belangrijkste item dat ons allen bezighoudt. En dat als het zo doorgaat, de manier waarop het nu gaat niet te overziene consequenties zal hebben. Hiervoor moeten we toch middelen bij elkaar kunnen krijgen?

Ik zie het al helemaal voor me: Een mooie film over onze branche. Een ronkende pr-machine met een goede woordvoerder die overal opduikt. We hebben een BN-er nodig met het profiel: eerlijk, beetje naïef, aansprekend, doorzetter, niet bang. Ik zeg Brit Dekker! Zie je het al voor je? Brit in alle talkshows die gewoon met beide benen op de grond duidelijk maakt dat wij varkenshouders een onderdeel van de samenleving zijn.

Het voorjaar komt er aan. De vlag moet in de top. Laten we doorgaan met alle goede initiatieven op gebied van pr. Maar laten we ook de krachten bundelen zodat we samen de slingers buiten kunnen hangen.

John Lorist
Voorzitter Coöperatie Topigs

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer