Vooruitgang+bij+aanpak+staartbijten+nodig
Nieuws
©

Vooruitgang bij aanpak staartbijten nodig

Het komende jaar is vooruitgang nodig bij de aanpak van staartbijten. Het onderzoek dat op de praktijkbedrijven gaat plaatsvinden in het kader van het Stappenplan Krulstaarten 2017-2021 zal resultaat moeten opleveren. In 2019 gaat minister Carola Schouten in overleg met de sector over een reële einddatum voor het stoppen met couperen.

De minister maakt melding van de aanpak van staartbijten in de Kamerbrief dierenwelzijn van 5 februari. Daarin komt ze terug op het kritische oordeel van de Europese Commissie dat vrijwel alle Nederlandse varkenshouders nog staarten couperen. De Commissie was vorig jaar mei wel positief over de initiatieven en onderzoeken naar het langer laten van de staarten. In het ‘Stappenplan Krulstaarten 2017-2021’ zijn de aanbevelingen van de Commissie uit 2016 en de audit in 2017 meegenomen. In de Onderzoeksagenda Varkenshouderij heeft dit onderzoek een stevige plaats gekregen. De ervaringen die in de testfase zijn opgedaan, worden hierbij dit jaar op een groter aantal bedrijven toegepast.

Behoud krulstaarten


Schouten verwacht dat de ervaringen die hiermee in 2018 worden opgedaan er toe zullen leiden dat meer bedrijven in 2019 succesvol de stap kunnen zetten naar het behoud van krulstaarten. Daartoe moeten volgens de minister de risicofactoren voor staarbijten worden geminimaliseerd zodat uitbraken zoveel mogelijk zijn te voorkomen. Een uitbraak moet snel worden ontdekt en er moet een effectief vangnet zijn om uitbraken van bijtgedrag te stoppen. De minister zal de voortgang van het onderzoek kritisch volgen en in 2019 in overleg gaan met de sector over een reële einddatum voor het stoppen met couperen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer