Lening

Als de maand december weer in beeld komt, vult mijn mailbox zich steevast met jaaroverzichten en terugblikken. Ik noem het wel eens gekscherend de tweede komkommertijd. Waarschijnlijk kijken de communicado’s van grotere organisaties die laatste maand likkebaardend uit naar Kerst. Het oppakken van nieuwe projecten is dan iets voor na het uitbuiken.

Ook voor luie journalisten (je zou dat een pleonasme kunnen noemen) zijn die jaaroverzichten een uitkomst. Het voorwerk is al gedaan en met een beetje knip en plakwerk maak je er zo je eigen verhaal van. De komende weken ziet u dus vele varianten van dezelfde berichten in diverse media voorbij komen.
Ik vind ze saai, die overzichten. Tot ik het Kwartaalbericht van de Rabobank zag. Daarin legt sectorspecialist Koen van Bergen uit dat het best een goed jaar was en dat het pas de laatste maanden iets minder ging. Tot zover niks nieuws.

Mij viel de term ‘lening van de markt’ op. Zo noemt Van Bergen positieve financiële resultaten. Hij roept varkenshouders op verstandig om te gaan met de marges van dit jaar. Gebruik ze om schulden weg te werken, te reserveren, of pas na grondig overwegen te investeren. Deze financiële opleving is niet structureel; vandaar ‘lening van de markt’.

In goede tijden reserveer je voor de mindere. Een soort van ‘basisonderhoud’. Het is eigenlijk een heel ouderwets principe. Maar ook heel verleidelijk om het niét te doen, als je eindelijk weer een beetje kunt genieten.
Maar het geldt niet alleen voor de financiële situatie. We hebben opnieuw een crisis in de varkenshouderij met (vermeende) mestfraude. Ik vroeg me af wat we tot nu toe eigenlijk aan ‘basisonderhoud’ hebben gedaan als het om informatie en feiten gaat. We zoeken nu naar bewijzen en tegenargumenten, maar hadden die er niet gewoon moeten zijn?

Vanmiddag zag ik de ‘Factsheet Varkenshouderij’ van de POV. Supergoed ding hoor, niks ten nadele daarvan. Maar toch een beetje mosterd na de maaltijd in crisistijd. Met een strak geregisseerde communicatieplanning zorg je ervoor dat je je huiswerk doet en altijd goed beslagen ten ijs komt bij vragen. Typisch een ding om aan te werken in rustige tijden. Als een soort ‘lening van de maatschappij’.

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer