Twee+jaarrekeningen%2C+twee+gezichten
Blog
©

Twee jaarrekeningen, twee gezichten

Ook al gaat het in de 2017 qua opbrengstprijzen en rendement in de varkenshouderij beter, toch blijven er ook dit jaar extreme verschillen zitten tussen bedrijven. Om de verschillen die we jaarlijks in de praktijk tegenkomen nog eens te benadrukken, is hier onderstaande een beeld gegeven van vier bedrijven.

Welke factoren veroorzaken nu de grote verschillen qua resultaat op de jaarrekening? Hoe slaagt het ene bedrijf er in om verder te kunnen ontwikkelen en waardoor heeft het andere bedrijf moeite om te overleven?Tussen deze twee zeugenbedrijven zit een resultaat verschil van € 700.000 euro in 1 jaar. Een enorm bedrag.Tussen deze twee vleesvarkensbedrijven zit een resultaat verschil van 425.000 euro in 1 jaar. Ook hier een extreem verschil.

De enorme verschillen in jaarresultaten zijn logisch te verklaren op basis van onder andere de verschillen in technische resultaten. Het ene zeugenbedrijf speent meer biggen per jaar en die biggen zijn van betere kwaliteit. Dat heeft dan weer effect op de toeslagen die het bedrijf op de biggenprijs krijgt. Daarnaast zijn de kosten op dit bedrijf lager.

Bij de vleesvarkensbedrijven zijn er flinke verschillen in de technische resultaten. De voederconversie is gelijk, maar de voerkosten per kilo groei zijn op het beter presterende bedrijf veel lager. De  groei is veel hoger en de uitval flink lager.  Dat de bigkosten op dit bedrijf hoger zijn is niet zo'n punt. De opbrengstprijs is ook duidelijk beter.

Procesoptimalisatie
Het is niet aan mij om bedrijven te veroordelen om hun resultaat. Ik ken namelijk geen ondernemers in de varkenshouderij die niet al hun ziel en zaligheid in hun bedrijf stoppen. Het is wel aan ons om verschillen in beeld te brengen en dit met ondernemers te bespreken. Het woord is altijd aan de ondernemers zelf om te beoordelen welke sterkte punten worden gekoesterd, of welke aandachtpunten worden aangepakt. In praktijk blijkt wel dat veel bedrijven nog veel rendement kunnen verbeteren door de eigen interne processen van het bedrijf te optimaliseren. Hierbij word ik gevoed door de verschillen die ik zie in jaarrekeningen en/of tussentijdse cijfers.
Succes met de zoektocht naar het maximale rendement.

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer