De+kater+komt+later
Blog
©

De kater komt later

De cijfers van de eerste drie kwartalen op menig varkensbedrijf zijn inmiddels bekend en vooral op gespecialiseerde zeugenbedrijven zie ik enorme hoge fiscale resultaten. Wat ik ook zie is dat alle winst die gemaakt is/wordt in 2017 niet terug te vinden is in de liquide middelen. Op veel plekken loopt de kasstroom net iets langzamer en zijn onder andere beschikbare geldmiddelen gebruikt voor achterstallige investeringen of het inlopen van crediteuren.

Voor veel ondernemers betekent het nu (oktober 2016) dat zij toch ook de bankrekening zien groeien. Ik wil u allen wel waarschuwen dat er op veel plaatsen nog behoorlijk belasting betaald zal moeten worden over het jaar 2017. Houd hier dus rekening mee in uw cash-planning! Tegen de tijd dat de uiteindelijke belastingaanslag binnenrolt, zitten we misschien weer een prijsdal en komt die uitgave net op een verkeerd moment (trouwens dat is vaak zo, J).

U kunt hier wel tijdig op anticiperen, door in ieder geval goed naar de winstverwachting te kijken. Bekijk ook de mogelijkheden voor het aanpassen van de ondernemingsvorm, het extra benutten van  VAMIL/WASO , door onderhoudskosten naar voren te halen etc.

Tot slot wil ik u meegeven om ook tijdig om een voorlopige aanslag 2017 te verzoeken. De belastingrente is niet mis: 8% in de VPB en 4% in de IB.

Succes!!!

Jan van der Heijden
Adviseur AEC Uden

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer