Durf+te+falen
Blog
©

Durf te falen

Onlangs was ik bij een studiebijeenkomst in Nederweert. Een jonge varkenshouder vertelde hoe hij een nieuw varkensbedrijf van 1.500 zeugen had gebouwd. Grote afdelingen met als voornaamste doel, lage kosten. Het bedrijf produceert de laatste 6 weken omgerekend 32 biggen per zeug per jaar.
Het jaarresultaat van 2016 was echter dramatisch met een afbigpercentage van 77 procent en een productie van 26,5 big per zeug per jaar. De opstart met alleen gelten was bepaald niet vlekkeloos verlopen. Daarnaast was er een probleem met warmte door 'lekkende' isolatieplaten. Ook de drinkwatervoorziening in de kraamstal werkte niet en is volledig vervangen. De jonge ondernemer vertelde het allemaal zonder enige gêne.

Tijdens zijn verhaal zei mijn buurman: “Die komt er wel.” Ik vond het een open eerlijk verhaal, andere varkenshouders vonden het geweldig. Het verhaal deed me denken aan een betoog van een varkenshouder uit Merselo. Die vertelde tijdens een symposium over klimaat op De Groene Campus in Helmond wat hij allemaal had moeten doen om zijn nieuwe stal goed aan het draaien te krijgen. Zijn uitdaging lag met name bij het fatsoenlijk kunnen ventileren via kanalen. De opstartverliezen waren gigantisch, maar na een jaar mochten de resultaten er zijn.

Vorige week sprak ik een voorzitter van een varkensorganisatie. "Als mijn medewerkster een fout maakt, dan complimenteer ik haar daarmee. Dat beklijft beter en maakt zij de fout niet meer opnieuw”, was zijn uitleg.

Als docent kwijl ik van bovenstaande verhalen, als LEAN-coach maakt het me blij. Leren doe je door fouten te maken en vervolgens door ze niet meer opnieuw te maken. Het is krachtig als je dit durft te delen met anderen. Dan hoeven zij deze fouten niet meer te maken.

Leren is LEAN: veranderen in de goede richting. Chapeau Junior, Arno en Bennie!

Pieter Swinkels
LEAN-coach

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer