Geen stalkeuring in praktijk

Stalkeuring van vleesvarkens en fokvarkens voor de export is sinds kort in theorie mogelijk (voor biggen niet). Praktisch gezien is het voor vleesvarkens geen optie. De NVWA verwacht bij stalkeuringen namelijk een individueel elektronisch afleesbaar oormerk.


Er is al langere tijd sprake van dat de stalkeuring weer mogelijk gaat worden. Vanuit de proef met stalkeuringen en het overleg tussen de NVWA en de varkenssector is naar voren gekomen dat stalkeuringen alleen mogelijk zijn bij individuele herkenbaarheid van de dieren.


Individuele herkenning zou via een slachtblik kunnen. Dat is echter geen werkbare optie omdat het slachtblik dan vóór de keuring, dus vaak al een dag voor transport in de hokken aangebracht moet worden. Volgens Bonne van Dam, woordvoerder van Vee&Logistiek Nederland, is dat voor de varkenshouder een moeilijk werkbare oplossing. Bovendien levert het risico’s op ontstekingen aan het oor en daarmee mogelijk afkeuringen van de vleesvarkens.


Werken met elektronische oormerken is nu in principe wel mogelijk. Van Dam: “De varkenshouder loopt dan wel tegen vrij hoge kosten aan van zo’n 80-90 euro per volle vrachtwagen, als je de elektronische oormerken alleen zou aanbrengen vanwege de stalkeuring. De winst bij stalkeuring is dan met name flexibiliteit in vertrek van het transport. Als je de elektronische oormerken bij de big al inbrengt, kun je ze eerder gebruiken voor vastleggen van gegevens in het hele levenstraject, en de slachtgegevens, en koppelen aan andere informatiebronnen. Dan wordt het om meerdere redenen zinvol.”


Lastig punt is dat er bij het gebruik van elektronische individuele oornummers, nog geen beroep gedaan kan worden op de elektronische database (I&R) van de RVO met individuele diernummers. “RVO moet dan de I&R database aanpassen voor individuele dierregistratie, en dat wordt een optie als er massaal op deze individuele oormerken wordt overgestapt.”, zegt Van Dam. “Theoretisch kun je gaan werken met lijsten waarop de varkens met hun elektronische oornummers staan vermeld. Met hulp van een handscanners zijn de varkens dan onderweg te controleren door medewerkers van de NVWA als dat steekproefsgewijze gebeurt. Momenteel is daar echter nog geen overeenstemming over.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer