Team 3.0

Al jaren hebben we het in de sector over ‘samenwerking’. We moeten meer samenwerken: Meer samen doen, meer overleggen, meer samen koers uitzetten. En toch is het aantal echt succesvolle samenwerkingsverbanden in de varkenshouderij op één hand te tellen. We kruipen al jaren bij elkaar in de huiskamer om het over onze bedrijven te hebben, we hebben inkoopcombinaties opgezet en zetten koers naar 1 varkensgeluid. Maar is er sprake van duurzame samenwerking?

Toen ik las over het promotieonderzoek van David Speksnijder (zie verderop) werd ik enthousiast. Wow, iemand die promoveert op het effect van teamwork in de veehouderij, fantastisch! Maar tegelijkertijd kreeg ik het schaamrood op de kaken: het is toch te gek voor woorden dat hier iemand op moet promoveren. Blijkbaar is echte samenwerking dus verre van gangbaar in onze sector. Promoveren doe je immers niet op een onderwerp dat al gemeengoed is.

Op zich is dat niet zo vreemd in een moeizame markt. Ik denk dat de meeste samenwerkingsverbanden vooral ontstaan zijn vanuit een overlevingsstrategie. En dat is ook meteen de reden dat er vele niet gelukt zijn: Bij de ‘survival of the fittest’ zal uiteindelijk toch het eigenbelang prevaleren. Dan wordt 1 + 1 al snel 0,5 in plaats van 3.

Maar als ik kijk naar de experts die deze maand in ons blad aan bod komen, dan is het nog niet te laat. David Speksnijder met zijn promotie, Bas Kolpa die een lans breekt voor waarde toevoegen in plaats van afnemen. In juni organiseren we daarom in samenwerking met Agrivaknet een workshop over teamwork op het varkensbedrijf. Hoe kom je nu als ondernemer met je adviseurs op 1 lijn op weg naar een strategie waar iedereen blij van wordt? Een select aantal ondernemers mag vervolgens deelnemen aan een masterclass die de opmaat is voor een structurele aanpak op dat gebied. Hoe vorm je je eigen ‘Team 3.0’?

Zelf ben ik de afgelopen tijd ook druk bezig geweest met ‘samenwerking’. Ik heb met partijen om de tafel gezeten die ik voorheen nog als concurrent beschouwde. Maar als je elkaars waarde kunt zien en vanuit je eigen expertise waarde kunt toevoegen, kan het geheel alleen maar sneller vooruit gaan. Ik ben klaar voor de volgende fase en ik hoop dat we samen al heel snel het praktijkbewijs leveren voor wat David Speksnijder in zijn promotie onderzocht. U met uw adviseurs, ik met mijn ‘concurrenten’. Het schaamrood voorbij, op naar een Topteam 3.0.

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer