Acties+richten+op+lagere+infectiedruk
Achtergrond
©

Acties richten op lagere infectiedruk

Na grondig schoonmaken (nat en mest- en stofvrij maken, inweken en schoonspuiten) volgt standaard goed ontsmetten bij varkenshouder Albert van Selst in Wintelre. In combinatie met een goede interne en externe biosecurity, kan hij de gezondheidsstatus al ruim 14 jaar hoog houden van zijn SPF bedrijf met 400 zeugen, eigen aanfok en 2.400 vleesvarkens. “Met het goed ontsmetten verlaag je keer op keer de infectiedruk en ik wil elke zo schoon mogelijk opnieuw beginnen.”
Afhankelijk van de materialen in een afdeling kiest hij het meest effectieve middel tegen bacteriën én virussen. “Ik investeer alleen in middelen die onder meer griep- en PRRS-virussen doden. Deze duurdere desinfectans werken nagenoeg altijd ook prima tegen bacteriën.”
Zijn er veel gladde materialen, zoals kunststof en hekwerk in de kraamstal en biggenopfok, dan zet hij een langzaam werkend ontsmettingsmiddel in. “In deze afdelingen wil ik het terugbrengen van de infectiedruk zeker goed doen. Helemaal steriel krijg je ze nooit, maar ik zit er met deze methode wel zo dicht mogelijk tegenaan.”
Bij de afdelingen met vleesvarkens is juist veel beton toegepast (60 procent dichte vloer).  Dat vergt juist een kortwerkend ontsmettingsmiddel. “Er zitten veel poriën in de betonnen roosters en het grote oppervlakte dichte vloer in die hokken. Dat middel moet juist agressief zijn om zijn werk snel en effectief te kunnen doen.”
Ook heeft Van Selst zich aangeleerd om de bijsluiter af en toe opnieuw te lezen. “Ik wil zeker weten dat ik de juiste dosering toepas om het maximale effect eruit te kunnen halen. Het komt af en toe voor dat de fabrikant het gehalte aan werkzame stoffen verandert.”

Vernevelen
Bijzonder is dat Van Sels ook het desinfectiemiddel Virkon S via verneveling ook in de verblijven met dieren toepast. ‘Met de lucht haal ik circulerende griep- of PRRS-virussen mijn stallen binnen. Door in risicoperiodes elke dag een keer de lucht te ontsmetten, worden de luchtwegen en longen iets minder zwaar belast. Dat reduceert de kans op ziek worden.”
Van Selst vult zijn vernevelaar met een 0,5 procent oplossing Virkon S in periodes met een hoge luchtvochtigheid. Bij elke afdelingsdeur kan hij het apparaat dat minuscule druppeltjes de luchtinlaat in blaast, ophangen. Na zo’n 20-25 seconden gaat hij verder en behandeld elke dag alle opfok- en vleesvarkensafdelingen. Per dag verbruikt hij 5 liter. Dat kost hem aan ontsmettingsmiddel nog geen 40 cent per dag. “En natuurlijk krijgen varkens toch wel eens griep, maar dan nog weet ik zeker dat ik de virusdruk erdoor verlaag en dat de varkens waarschijnlijk sneller weer erbovenop zijn.”

Bekijk ook de beeldreportage van Van Selst.

Zelf ook meer leren over effectief reinigen en ontsmetten op uw bedrijf? Bezoek de training Hygiënebeleid.

Bekijk hier de uitnodiging van de training Hygiënebeleid.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer