PED+in+Brabant+en+Limburg
Nieuws
©

PED in Brabant en Limburg

Voor het eerst heeft het GD-laboratorium enkele PED-gevallen bevestigd in Oost-Brabant en Noord-Limburg. Omdat het om varkensdichte regio's gaat, vindt GD een waarschuwing op zijn plaats. PED is zeer besmettelijk en kan bij de huidige lage temperaturen gemakkelijk overleven. Het is van cruciaal belang om de hygiëneprotocollen in acht te nemen.

Voor het eerst heeft het GD-laboratorium enkele PED-gevallen bevestigd in Oost-Brabant en Noord-Limburg. Omdat het om varkensdichte regio's gaat, vindt GD een waarschuwing op zijn plaats. PED is zeer besmettelijk en kan bij de huidige lage temperaturen gemakkelijk overleven. Het is van cruciaal belang om de hygiëneprotocollen in acht te nemen.

In december werd PED ook al vastgesteld in Midden-Brabant. In het oosten van het land, waar PED vorig jaar het vaakst voorkwam, zijn de afgelopen periode geen nieuwe gevallen gemeld. Het aantal PED-gevallen is nog steeds lager dan vorige winter. Garanties dat PED ook echt minder voorkomt zijn niet te geven, omdat PED geen aangifteplichtige ziekte is.

Het grootste risico op insleep van PED komt via transport niet alleen bij de aanvoer, maar ook bij de afvoer van dieren. Naast brandschone vrachtwagens is het bijvoorbeeld nodig om te zorgen voor een strikte scheiding tussen de medewerkers in de stal en de chauffeur buiten. Verder is extra aandacht nodig voor de erfbetreders en stalbezoekers.

GD heeft een Checklist PED-preventie ontwikkeld waarmee varkenshouders meer inzicht krijgen of ze de juiste maatregelen nemen om insleep van PED zoveel als mogelijk te voorkomen.

Is PED eenmaal in het bedrijf dan kan het zich binnen een dag verspreiden bleek onlangs uit Amerikaans onderzoek. Met strikte maatregelen is verspreiding wel te voorkomen.

Lees meer over het voorkomen van de verspreiding van PED.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer