All+you+need+is+love%21
Blog
©

All you need is love!

Onlangs zag ik het programma ‘All you need is love’ op de tv. Twee mannen van een eeneiige tweeling die elkaar na 10 jaar weer terugzagen in Australië. Aandoenlijk om te zien hoe deze twee mannen elkaar met betraande ogen omhelsden. Zo’n ontroerend moment deed me op een of andere manier denken aan de varkenshouderij.
Varkens houden is topsport bedrijven, zeggen varkenshouders vaak over hun vak. Anderen in de periferie beamen dat beeld maar al te graag. Toch gaat topsporten in onze sector nog te vaak op gevoel. Er is niks mis mee om beslissingen te nemen op gevoel, maar ze moeten wel regelmatig geijkt worden met harde cijfers. Data die sturing geven aan het goede gevoel.

Op dat punt kunnen de varkenshouders nog een slag maken om verder te professionaliseren. Dit kan ik onderbouwen met een verhaal over streefwaardes en actiewaardes. Die komen aan bod tijdens het praktijkexamen van Mbo-veehouderij ‘de Proeve van Bekwaamheid’. De kandidaten weten vaak niet wat de actie- en streefwaardes zijn van de verschillende kengetallen, omdat de veehouders ze niet hebben. 'Zo goed mogelijk of zo veel mogelijk', zijn veel gehoorde kreten. Veehouders weten dus niet wanneer ze de slingers moeten ophangen of wanneer ze over moeten stappen naar een andere voerfirma of dierenarts.

Te vaak hoor ik in de praktijk: “Deze overstap had ik een half jaar eerder moeten maken.” Dit alles zorgt voor een gigantische verspilling waarmee u in dit (goede) varkensjaar nog wegkomt, maar ik vrees voor het komende jaar. Stel daarom voor dit jaar de streefwaardes en actiewaardes voor uw bedrijf vast. Doe dit eventueel samen met uw medewerkers en toeleveranciers. Hang uw doelen op in de kantine en geef aan welke rol je van iedereen verwacht. Dat is helder en zichtbaar. U maakt uw bedrijf LEAN en toekomstbestendig!

Pieter Swinkels
LEAN-coach

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer