Belangrijkste+besmettingsroute+Hepatitis+E+onzeker
Nieuws
©

Belangrijkste besmettingsroute Hepatitis E onzeker

In diverse media is de link gelegd tussen varkens en Hepatitis E bij de mens. Het is op dit moment echter nog niet duidelijk wat de belangrijkste besmettingsroute is van het Hepatitis E virus. Meer onderzoek hiernaar blijft nodig, meldt professor Wim van der Poel, onderzoeker bij het CVI in Lelystad.

In diverse media is de link gelegd tussen varkens en Hepatitis E bij de mens. Het is op dit moment echter nog niet duidelijk wat de belangrijkste besmettingsroute is van het Hepatitis E virus. Meer onderzoek hiernaar blijft nodig, meldt professor Wim van der Poel, onderzoeker bij het CVI in Lelystad.

Op 14 september heeft het RIVM gemeld dat het aantal besmettingen met Hepatitis E is gestegen van 50 in 2012 naar 303 in 2015. Daarbij werd in de media gemeld dat mensen deze besmetting vanuit varkens kunnen oplopen. Afgelopen zomer is namelijk door bloedbank Sanquin aangetoond dat er genetisch materiaal van Hepatitis E aanwezig is in leverworst en paté. Ook de NVWA heeft dat gevonden.

Onderzoeker Van der Poel vindt dat wel erg verdacht. “Maar het is daarmee nog niet zeker of leverworst of paté dan de belangrijkste besmettingsroute is. Dan moet je eerst levend virus vinden en dat is met Hepatitis E niet erg gemakkelijk.”

Vervolgens is het dan nog niet zeker of leverworst en paté de belangrijkste besmettingsroutes vormen. Hepatitis E komt ook voor in oppervlaktewater, op rauwe groenten, schaaldieren, wilde zwijnen en sommige hertensoorten. Er loopt al wel onderzoek naar de besmettingsroutes, maar er is volgens Van der Poel meer onderzoek nodig om zekerheid te krijgen. “Je kunt pas maatregelen nemen als je zeker weet welke infectieroutes belangrijk zijn. Anders verbied je misschien een product, maar helpt dat helemaal niet.”

Feit is wel dat een groot deel van de vleesvarkens besmet is met het Hepatitis E virus. De varkens hebben er zelf geen last van. Wel kan het virus overgaan van het varken naar de mens, het is een zoönose. Onduidelijk is echter nog welke besmettingsroute het virus volgt en hoe vaak dit gebeurt. Er zijn vier typen Hepatitis E, waarvan één type bij varkens voorkomt. Het virus is bij varkens niet te bestrijden met geneesmiddelen. Vaccinatie is de enige weg. Maar er is momenteel geen vaccin beschikbaar en er is ook geen geld om dat te ontwikkelen.

Lees meer over Hepatitis E.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer