Hitte%2Dprotocol+in+september
Nieuws
©

Hitte-protocol in september

Maandag 12 september is voor de derde keer het hitte-protocol bij het transport van varkens in gegaan. De NVWA is deze ochtend vroeger gaan keuren. Bij Vion treffen ze extra maatregelen.

De varkenstransporteurs zijn eind vorige week al op de hoogte gebracht van het hitte-protocol. Vee& Logistiek Nederland en Saveetra heeft toen ook contact gelegd met de NVWA. Dat heeft er in  geresulteerd dat de NVWA vanaf 12 september het tropenrooster invoert, waardoor de keuring voor export al vanochtend vroeg zijn gestart.

Bij de VION-slachterijen zijn vandaag de extra hitte-maatregelen ingevoerd om het dierenwelzijn van de varkens zo goed als mogelijk te waarborgen. Dat betekent dat de planningen in overleg met de transporteurs zo strak mogelijk zijn gemaakt om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. Bij de wachtende vrachtwagens staan extra ventilatoren om de dieren te koelen en de weg onder de vrachtwagens wordt nat gehouden. De animal welfare officers van Vion lopen daarbij voortdurend op het terrein en beoordelen de conditie van de varkens.

Aan het einde van deze maand is er een overleg tussen de sector en de overheid om de afgelopen zomer te evalueren. De effecten van het hitteprotocol en de eventuele aanpassingen die nodig zijn worden dan besproken.  Aanpassingen zullen dan naar buiten worden gebracht.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  2° / -2°
  90 %
 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
Meer weer