Fosfaatproductie+2015+nog+hoger
Nieuws
©

Fosfaatproductie 2015 nog hoger

De fosfaatproductie in Nederland is vorig jaar uitgekomen op 180,1 miljoen kilo en daarmee nog 3,8 miljoen kilo hoger dan de eerste verwachtingen.

De fosfaatproductie in Nederland is vorig jaar uitgekomen op 180,1 miljoen kilo en daarmee nog 3,8 miljoen kilo hoger dan de eerste verwachtingen. Dat blijkt uit de definitieve berekeningen van het CBS die op 30 juni zijn gepubliceerd. De productie ligt nu 7,2 miljoen kilo boven het toegestane fosfaatplafond.
De verdere stijging van de fosfaatproductie wordt grotendeels veroorzaakt door de rundveestapel. Ten opzichte van de eerste berekeningen is de rundveestapel nog verder gestegen. In plaats van 50.000 runderen zijn er nu zo'n 100.000 runderen extra. Daarnaast is er vorig jaar nog veel fosforrijk ruwvoer uit 2014 gevoerd. Dat zorgt ook voor een deel van de stijging.
Ten opzichte van de vorige berekening is de fosfaatproductie van de varkensstapel ook nog iets gestegen. De toename was eerst berekend op 0,7 miljoen kilo fosfaat het blijkt nu 1,3 miljoen kilo te zijn. De extra toename komt met name door iets meer fosfor in het varkensvoer. De fosfaatproductie door de varkensstapel is nu 40,1 miljoen kilo. En ligt daardoor nu net boven het eigen fosfaatplafond va 39,7 miljoen kilo.
Ook bij het pluimvee is de fosfaatproductie vorig jaar gestegen. De definitieve stijging komt uit op 0,6 miljoen kilo fosfaat en is daarmee lager dan eerdere verwachting van 1,1 miljoen kilo.
In een reactie op deze cijfers laat EZ-staatssecretaris Martijn van Dam weten dat hij nu snel werk gaat maken van de aanpak van de fosfaatproductie door de rundveestapel. Omdat ook de varkens- en pluimveesector hun fosfaatplafonds overschrijden gaat Van Dam in overleg met deze sectoren om te bepalen welke maatregelen nodig zijn.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer